Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sondaj: Războiul din Ucraina dăunează securității NATO

Invazia Rusiei în Ucraina a afectat siguranța și securitatea țărilor-membre ale NATO, consideră majoritatea locuitorilor din cele 31 de state ce fac parte din alianță. Datele rezultă dintr-un studiu sociologic realizat înaintea summitului de la Vilnius.

Unde se situează România în acest sondaj?

73% dintre cei care au participat la sondaj susțin că NATO va avea un rol important pentru siguranța și securitatea țării lor în viitor. Printre cele 31 de națiuni-membre ale alianței, Polonia este pe primul loc, atunci când este vorba de importanța NATO pentru securitatea națională, urmată de Albania și Lituania. România se plasează pe locul șapte printre cele 31 de state-membre. 82% dintre români consideră că NATO are un rol important pentru securitate.    

Totuși, când este vorba de implicarea armatelor naționale pentru apărarea altui stat-membru în caz de agresiune, doar 64% sunt de acord. Pe primul loc sunt norvegienii, urmați de danezi și polonezi.  România este la mijlocul clasamentului celor 31 de state-membre ale alianței. 63%dintre români sunt de acord ca țara să se implice pentru apărarea altui stat membru al NATO.

Potrivit sondajului, cea mai mare parte dintre locuitorii statelor-membre ale NATO susțin că invazia Rusiei în Ucraina a afectat securitatea țărilor lor. Pe primul loc în acest caz este Polonia, unde 84% dintre oameni sunt de această părere. În top urmează Lituania și Estonia. România este pe locul opt printre țările NATO cu cel mai mare procent de oameni care consideră că războiul din Ucraina a dăunat securității țării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE