Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

CNN: Biden anunță că Ucraina nu este pregătită să adere la NATO. Kievul ar putea primi protecție de tip israelian

Președintele american Joe Biden a declarat că Ucraina nu este pregătită încă pentru integrarea în NATO, iar războiul declanșat de Rusia trebuie să se încheie, înainte ca Alianța Nord-Atlantică să ia în calcul primirea statului condus de Volodimir Zelenski în componența sa, relatează CNN.

Liderul de la Casa Albă a evidențiat că discuția privind aderarea iminentă a Ucrainei la NATO este prematură. În schimb, Statele Unite și aliații săi din NATO vor furniza în continuare Ucrainei armele de care are nevoie pentru a pune capăt războiului cu Rusia.

Joe Biden a făcut declarații înaintea vizitei sale de o săptămână în Europa, care va cuprinde participarea la summitul NATO de la Vilnius. Războiul Rusiei din Ucraina și demersurile făcute de președintele Volodimir Zelenski în vederea aderării la NATO se vor număra printre principalele subiecte abordate în cadrul reuniunii la nivel înalt.

Nu cred că există unanimitate în cadrul NATO cu privire la includerea sau nu a Ucrainei în familia NATO, în acest moment, în mijlocul unui război.

De exemplu, dacă ați face acest lucru, atunci, știți - și vorbesc serios - suntem hotărâți și ne-a, luat angajamentul să protejăm fiecare centimetru din teritoriul NATO. Este un angajament pe care ni l-am asumat cu toții, indiferent de situație. Dacă războiul continuă, atunci suntem cu toții în război. Suntem în război cu Rusia, dacă ar fi cazul”, a afirmat Joe Biden, în interviul acordat postului CNN.

De asemenea, președintele american a precizat că a purtat discuții cu Volodimir Zelenski, căruia i-a transmis că SUA vor oferi în continuare garanții de securitate și armament Ucrainei, o protecție similară celei oferite Israelului.

"Cred că trebuie să stabilim o cale rațională pentru ca Ucraina să fie pregătită să adere la NATO", a spus Biden, menționând că a refuzat solicitările președintelui rus Vladimir Putin înainte de război pentru un angajament de a nu primi Ucraina, deoarece Alianța are ”o politică a ușilor deschise".

"Dar cred că este prematur (...) să solicităm un vot, știți, acum, pentru că există alte condiții care trebuie întrunite, inclusiv democratizarea și unele dintre aceste probleme", a adăugat liderul de la Casa Albă.

Casa Albă a anunțat vineri că SUA trimite prima oară Ucrainei muniții cu dispersie, în condițiile în care Armata ucraineană organizează o contraofensivă împotriva Rusiei. Biden a menționat că a fost o ”decizie dificilă” să ofere Ucrainei această muniție controversată.

Summitul NATO are loc, de asemenea, în contextul în care Suedia încearcă să se alăture Alianței occidentale, un demers care s-a confruntat cu opoziția Turciei și Ungariei. Biden s-a declarat optimist că Suedia va fi în cele din urmă admisă în NATO, în condițiile în care Turcia vrea să își modernizeze flota de avioane F-16, alături de Grecia, care a votat pentru admiterea Suediei.

Joe Biden, întâlnire cu Regele Charles al III-lea

Preşedintele american Joe Biden a sosit duminică în Marea Britanie, unde se va întâlni cu Regele Charles al III-lea şi cu premierul Rishi Sunak înainte de a participa la summitul NATO de la Vilnius.

Liderul american va fi primit luni la Castelul Windsor de Regele Charles al III-lea, pentru prima data de la încoronare, la care Joe Biden a fost reprezentat de soţia sa Jill, conform agenției AFP, citată de Agerpres.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE