Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Furie la Moscova. Cinci eroi de la Azovstal se întorc pe front, deși Rusia i-a predat Tuciei, cu promisiunea că vor rămâne acolo

În ultimele zile, Volodimir Zelenski a făcut vizite în Bulgaria, Cehia, Slovacia și Turcia, iar apoi a mers pe Insula Șerpilor, pentru a-i comemora pe soldații ucraineni care s-au sacrificat acolo, în războiul cu Rusia. La întoarcerea din Turcia, președintele Ucrainei a luat cu el în avion și cinci dintre comandanții care au luptat la combinatul Azovstal.

Aceștia fuseseră eliberați de Rusia în septembrie 2022, într-un schimb de prizonieri, cu promisiunea ca ei să nu revină în Ucraina până la finele războiului. Acesta a fost și angajamentul președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Cinci eroi de la Azovstal, eliberați de Rusia, vor reveni pe front

Reacția Kremlinului a fost una furioasă, mai ales după ce, în august 2022, Curtea Supremă a Rusiei a catalogat Batalionul Azov drept "organizație teroristă".

"Întoarcerea din Turcia în Ucraina a șefilor grupării teroriste Azov este o încălcare a condițiilor înțelegerii. Încălcarea a fost făcută și de partea turcă, dar și de cea ucraineană. Conform înțelegerii, șefii Azov trebuiau să rămână în Turcia până la încheierea conflictului. Rusia nu a fost informată de către nimeni despre predarea șefilor grupării teroriste", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Însă militarii din batalionul Azov nu numai că au revenit în Ucraina, dar au anunțat și că se vor întoarce pe front. Anunțul a fost făcut chiar de Ministerul Apărării din Ucraina.

Denis Prokopenko: "Vom continua lupta alături de voi"

"Cred cu tărie că armata înseamnă un efort de echipă, iar de astăzi vom continua lupta alături de voi. Cu siguranță că vom avea un cuvânt de spus pe câmpul de luptă", a afirmat locotenent-colonelul Denis Prokopenko, comandantul Batalionului Azov.

VEZI GALERIA
3 imagini

Întrebat de jurnaliști dacă este sigur că va reveni pe front, Prokopenko nu a stat pe gânduri: "Bineînțeles! Pentru asta ne-am întors în Ucraina. Acesta este obiectivul nostru principal".

Denis Prokopenko a primit cele mai înalte decorații și a fost numit "Erou al Ucrainei". Alături de el, a mai fost eliberat și adjunctul său, Sviatoslav Palamar. Ceilalți militari eliberați sunt: Serghei Volinski, comandant al Brigăzii 36 Pușcași Marini, dar și Oleg Homenko și Denis Şleha.

"Astăzi, cel mai important este că armata ucraineană a preluat iniţiativa strategică pe linia frontului. Avansăm în fiecare zi, distrugem inamicul, eliberăm teritoriile ocupate temporar şi sunt convins că vom face tot posibilul şi imposibilul pentru a grăbi acest proces, astfel încât războiul să ajungă la finalul său logic", a subliniat Prokopenko.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE