Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Regimentul Azov, declarat terorist. Decizia a fost luată de Curtea Supremă de la Moscova

Curtea Supremă a Rusiei a catalogat Regimentul ucrainean Azov drept „organizație teroristă.”  Această decizie a deschis calea condamnării la zeci de ani de închisoare pentru luptătorii care au ținut piept rușilor la Mariupol.

Acuzații de terorism

Autoritățile din Donbas susțin că ar putea fi condamnați la moarte. Oficialii ucraineni spun că Moscova îi țin departe în a afla ce s-a întâmplat în explozia de la închisoarea din Donețk , unde zeci de militari ucraineni au murit.

Odată ce Regimentul Azov este catalogat drept organizație teroristă de către Moscova, luptătorii care au rezistat luni întregi în interiorul uzinei siderurgice din Mariupol pot fi acuzați de terorism. Zeci de membri ai grupării sunt ținuți prizonieri de Rusia, după ce s-au predat la mijlocul lunii mai. Pe numele lor au fost deschise dosare penale, iar Moscova îi acuză că au ucis civili.

„Pot să depun mărturie că lunetiştii ucraineni - lunetiştii Azov - chiar au împuşcat civilii care încercau să scape din oraş (Mariupol). Am văzut cu ochii mei cadavre zăcând pe drumuri. Erau multe și zăceau cam la 10 metri unul de celălalt. Lângă ele nu erau cratere de obuze, nu erau urme provocate de mine. Sunt practic convinsă că au fost împușcați de lunetişti în timp ce încercau să scape din oraș," Marina Ahmedova, martor, membră a unui ONG rusesc.

Acuzații de crimă în închisoarea din Donețk

În prezent, există un adevărat război al acuzațiilor privind moartea a 53 de militari ai Regimentului Azov, care au fost uciși în închisoarea Olenivka din Doneţk. Alți 75 au fost răniți grav după atacul de vineri. Autoritățile separatiste și oficialii ruși spun că a fost vorba de un atac ucrainean cu rachete HIMARS.

Kievul acuză Rusia că a folosit bombe hiperbarice asupra lagărului și asta pentru a-și acoperi atrocitățile comise acolo. Gruparea Azov a fost creată pe bază de voluntariat în 2014, când a izbucnit conflictul din Donbass, pentru ca mai apoi să fie transformată într-un regiment al armatei ucrainene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE