Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce părere au locuitorii Odesei despre reînceperea exportului cu cereale

Plecarea primei nave ucrainene cu cereale trezește speranță, dar și scepticism, în rândul populației rezidente în portul Odesa. Cargo-ul încărcat cu 26 de mii de tone de porumb va face prima oprire la Istanbul pentru inspecție, apoi grânele vor ajunge în Liban, un stat care trece prin cea mai gravă criză financiară mondială, din ultimii 150 de ani.

Locuitoare din Odesa: „Am auzit șuiratul sirenei pentru prima dată. Am fost încântată! În sfârșit, viața merge înainte și vedem schimbări în bine. Asta mă face foarte fericită. În general, portul Odesa ar trebui să aibă o viață proprie. Noi trăim aici, vrem ca totul să meargă bine și portul să fie plin de forfotă.”

Alți rezidenți ai portului Odesa nu ignoră că Ucraina se află în război și cred că Rusia va perturba exporturile de cereale.

Locuitoare a Odesei: „Este neclar la ce ne putem aștepta din partea unei țări agresoare. Așa că sunt îngrijorată. Am prieteni care sunt pe această navă. Nu știu, sunt îngrijorată.”

Ucraina și Rusia au semnat acorduri separate cu ONU și Turcia pentru a permite exportul a 22 de milioane de tone de cereale și alte produse agricole care au fost blocate în porturile de la Marea Neagră.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE