Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum a reacționat Zelenski după ce Rusia a bombardat portul din Odesa la o zi de la acordul privind exportul de cereale

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski acuză Rusia de barbarism, după ce a bombardat portul Odesa. Atacurile au avut loc la numai o zi de la semnarea unui acord privind exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Inițial, Rusia a negat că ar fi implicată în atacuri. Totuși, un oficial diplomatic de la Moscova a recunoscut mai târziu că rachetele care au distrus infrastructuri militare în portul Odesa erau ale Rusiei.

Rachetele Kalibr au distrus infrastructuri militare din portul Odesa, printr-o lovitură de înaltă precizie, a recunoscut Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a diplomației ruse.

Declarația a venit însă după ce Moscova a negat că ar fi autoarea atacului, dând asigurări în acest sens unor oficiali din Turcia.

”Ruşii ne-au spus că nu au nimic de-a face cu acest atac şi că analizează chestiunea îndeaproape”, spunea Hulusi Akar, ministrul turc al Apărării.

De la Kiev, președintele Volodimir Zelenski a declarat că aceste lovituri au distrus posibilitatea unui dialog sau a unei înţelegeri cu Moscova.

”Atacul rusesc cu rachete asupra Odesei, asupra portului nostru, este unul cinic și a fost, de asemenea, o lovitură pentru pozițiile politice ale Rusiei. Dacă cineva în lume ar mai putea spune că este nevoie de un dialog cu Rusia, că este nevoie de un acord... vedeți ce se întâmplă. Rachetele Kalibr ale Rusiei au distrus chiar și posibilitatea unor astfel de declarații”, a declarat Volodimir Zelenski.

Autoritățile din Odesa au anunțat că două rachete au lovit zona portului, iar alte două au fost doborâte de apărarea antiaeriană înainte de a-şi atinge ţinta. Infrastructura porturaă a fost afectată, dar nu se știe cât de gravă este situația. Kievul anunță însă că exporturile de cereale vor continua. Rachetele Rusiei au făcut și victime, anunță guvernatorul regiunii Odesa.

”A doua zi după semnarea acordului de export de cereale, Rusia a atacat portul Odesa cu rachete Kalibr. Din păcate, există persoane rănite și, de asemenea, infrastructură portuară avariată. După acest atac cu rachete, întreaga lume ar trebui să vadă ce este Rusia. Aceasta este o țară teroristă cu care este imposibil să se ajungă la un acord cu privire la ceva și toate acordurile cu ei nici măcar nu valorează cât hârtia pe care sunt scrise”, a declarat Maxim Marchenko, guvernatorul regiunii Odesa.

Cum au reacționat ucrainenii

Atacul cu rachete s-a petrecut în timp ce oamenii își vedeau de treburi. Chiar dacă s-au învățat cu războiul, tot s-au speriat.

”Rachetele zburau, am văzut una care a fost doborâtă. Apoi au mai trecut câteva, ne-am speriat foarte tare, am fugit în adăpostul antibombardament. De obicei nu facem acest lucru, dar acum am făcut-o, a fost neplăcut. A fost tare, zgomotos. Ce pot să spun? Înfricoșător”, a declarat Elena, locuitoare din Odesa.

Ucraina continuă eforturile de a relua exporturile de cereale din Odesa și alte două porturi ucrainene de la Marea Neagră. Continuăm pregătirile tehnice pentru lansarea exporturilor de produse agricole din porturile noastre, a anunțat ministrul infrastructurii, cel care a semnat la Istanbul acordul privind exportul de cereale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE