Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski condamnă „crima de război deliberată a Rusiei” după bombardarea prizonierilor de război

Ucraina și Rusia se acuză reciproc de bombardarea unei închisori din Donețk. Kievul solicită ca ONU şi Crucea Roşie să investigheze moartea a peste 50 de prizonieri de război ucraineni de acolo. De asemenea, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de o crimă de război premeditată în acest caz. În tot acest timp, Ucraina speră să reia exportul de cereale, prin portul Odesa.

Luptelel continuă

Ambele tabere aflate în conflict dau vina una pe cealaltă pentru atacul asupra lagărului de prizonieri din Olenivka, unde au murit 53 de prizonieri ucraineni. Rusia susține că Ucraina a lovit-o cu HIMARS, însă Ucraina neagă cu fermitate acest lucru și spune că forțele susținute de Moscova au bombardat închisoarea.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Am primit astăzi rapoarte despre atacul ocupanților asupra Olenivka, din regiunea Donețk. A fost o crimă de război deliberată a Rusiei, o ucidere deliberată în masă a prizonierilor de război ucraineni. Peste 50 de morți. Când apărătorii din Azovstal au părăsit uzina, ONU și Comitetul Internațional al Crucii Roșii au  garantat viața și sănătatea soldaților noștri.”

Pe teren, în orașul Nikolaev, din sudul Ucrainei, puternic bombardat, atacurile rusești au ucis cinci persoane și au rănit încă șapte. Asta în timp ce fumul putea fi văzut deasupra orașului Soledar, din estul țării, considerat acum drept cea mai recentă țintă a ofensivei Rusiei în Donbas. În timp ce luptele grele continuă, navele așteaptă să transporte cereale ucrainene din portul Odesa, în condițiile negociate între Ucraina și Rusia în Turcia, în încercarea de a garanta securitatea alimentară globală.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE