Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Finlanda ia în considerare interzicerea vizelor turistice pentru a opri rușii să intre în țară

Guvernul finlandez este supus unei presiuni publice și politice tot mai mari pentru a închide frontiera estică a UE cu Rusia și pentru a pune capăt unei aparente lacune în materie de sancțiuni.

Rusia și-a relaxat restricțiile de frontieră legate de COVID la jumătatea lunii iulie, ceea ce înseamnă că, pentru prima dată de dinaintea pandemiei, rușii cu vize Schengen pot acum să treacă legal frontiera cu autobuzul sau cu mașina, chiar dacă le este interzis să călătorească în UE cu avioanele și trenurile.

„Rușii au început să vină. Turismul de cumpărături a fost întotdeauna unul dintre principalele motive pentru care turiștii ruși vin în Finlanda, chiar dacă este doar pentru o zi”, a declarat Juho Pesonen, profesor de afaceri în domeniul turismului la Universitatea din Finlanda de Est, pentru Euronews.

Lappeenranta, principalul oraș din sud-estul Finlandei, încasa venituri zilnice de un milion de euro înainte de pandemie, datorită puterii de cumpărare a rușilor. 

Finlanda este în prezent ultima țară din UE care se învecinează cu Rusia care mai eliberează vize turistice, aproximativ 13.000 până acum în acest an, în timp ce alte țări, precum Polonia și țările baltice, au încetat să mai facă acest lucru.

Reacția politică în Finlanda

Există un sprijin larg în cadrul principalelor partide politice din Finlanda pentru a opri turismul rusesc prin oprirea emiterii de noi vize. Cu toate acestea, acest sprijin este oarecum subminat de cei aproximativ 100.000 de ruși care dețin deja vize Schengen finlandeze și de alte sute de mii de ruși care au vize Schengen eliberate de alte țări.

Guvernul finlandez dorește să aștepte ca UE să adopte o poziție comună în această privință, mai degrabă decât să acționeze unilateral, iar premierul Sanna Marin se află în prezent în concediu și este puțin probabil ca înlocuitorul său interimar să facă o mișcare decisivă. 

„Principala provocare este că închiderea oportunității pentru ruși de a veni aici ar putea crea furie față de noi, în timp ce scopul nostru este de a crea furie față de regimul lui Putin și față de război”, a declarat Kai Mykkänen, membru al partidului de opoziție, pentru Euronews.

Naveta de-a lungul frontierei

Între Finlanda și Rusia există 1340 km de frontieră, în mare parte nepăzită, cu doar câteva puncte de trecere oficiale.  Înainte de COVID, rușii care locuiau în apropierea frontierei obișnuiau să vină în Finlanda pentru vacanțe de weekend sau pentru cumpărături în supermarketurile și magazinele finlandeze.

Unele întreprinderi finlandeze au vrut, fără îndoială, să profite de acest nou aflux de ruși, iar o fotografie apărută săptămâna aceasta pe rețelele de socializare, care arăta saci de zahăr de 10 kg stivuiți pe paleți, aparent gata pentru rușii care se confruntă cu penuria legată de sancțiunile de acasă, a stârnit comentarii indignate.

În timp ce supermarketurile finlandeze se aprovizionează pentru a face față noilor cereri din Rusia, companiile de autobuze din Sankt Petersburg spun că funcționează la capacitate maximă.

Unii comercianți locali sunt, de asemenea, împotriva ideii de a le refuza rușilor șansa de a vizita Finlanda, mai ales după ce au suferit impactul economic al absenței lor în timpul pandemiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE