Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis: România va susține Finlanda în procesul de aderare la NATO

Președintele Klaus Iohannis a transmis joi, într-un mesaj pe Twitter, că România este alături de Finlanda în procesul de aderare la NATO. Mesajul de susținere apare după ce președintele și premierul Finlandei au declarat că sunt în favoarea aderării la Alianța Nord-Atlantică, în contextul războiului din Ucraina.

"Salut declaraţia comună a preşedintelui Sauli Niinistö şi a prim-ministrului Marin Sanna în privința aderării Finlandei la NATO. România susține cu fermitate Politica Ușilor Deschise a NATO și e pregătită să susțină Finlanda în procesul de accedere în NATO”, a transmis Klaus Iohannis, joi.

"Finlanda trebuie să înainteze cât mai repede cererea de aderare la NATO", au declarat joi dimineață președintele Finlandei, Sauli Niinistö, și premierul Sanna Marin.

"În această primăvară, a avut loc o discuție importantă privind posibila aderare a Finlandei la NATO", au spus ei. "A fost nevoie de timp pentru a permite parlamentului și întregii societăți să opineze în această privință.

"A fost nevoie de timp pentru a dialoga cu NATO și cu țările membre, dar și cu Suedia. Am dorit să alocăm suficientă vreme acestor discuții. Acum, că momentul luării unei decizii se apropie, înaintăm opiniei publice punctul de vedere comun", au mai completat cei doi lideri.

Aceștia au mai adăugat că aderarea la NATO ar contribui la consolidarea securității Finlandei, iar în calitate de membru al NATO, Finlanda ar contribui deopotrivă la întreaga alianță de apărare.

"Finlanda trebuie să depună fără întârziere cererea de aderare la NATO. Sperăm că la nivel național vom face rapid pașii necesari pentru a lua această decizie în următoarele zile."

Sanna Marin a declarat că invazia Ucrainei a "schimbat totul", în ceea ce privește asigurarea securității Finlandei, care împarte o graniță de 1.340 de kilometri cu Rusia.

Ce spune ministrul Afacerilor Externe al Finlandei

Ministrul finlandez al afacerilor externe, Pekka Haavisto, care a luat cuvântul în cadrul Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European în jurul datei anunțului, a declarat că invazia Rusiei în Ucraina a "afectat securitatea europeană și finlandeză". El a mai adăugat că Finlanda nu se confruntă cu "o amenințare militară imediată" și că aderarea ar "consolida securitatea și stabilitatea în zona Mării Baltice".

Între timp, și Suedia este așteptată să anunțe inaintarea unei solicitări pentru aderarea la NATO.

Partidele social-democrate aflate la guvernare în ambele țări urmează să își prezinte pozițiile în acest weekend.

Pronunțarea în favoarea aderării marchează un moment istoric, deoarece Finlanda a adoptat neutralitatea, după ce a fost învinsă de Uniunea Sovietică în cel de-al Doilea Război Mondial

Cum vede Rusia aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Pe lângă rezistența ucraineană și sancțiunile Occidentului, dacă Finlanda și Suedia s-ar alătura NATO, ar demonstra că invadarea Ucrainei s-a întors împotriva președintelui rus Vladimir Putin, care a subliniat în repetate rânduri că extinderea NATO este unul dintre motivele pentru care a atacat Ucraina. Kremlinul a avertizat cu privire la "repercusiuni militare și politice" dacă suedezii și finlandezii decid să adere la NATO.

Dmitri Medvedev, fostul președinte rus, a declarat luna trecută că acest lucru ar forța Moscova să își consolideze prezența militară în regiunea baltică.  Cu toate acestea, analiștii spun că o acțiune militară împotriva țărilor nordice pare puțin probabilă, având în vedere cât de împotmolite sunt forțele rusești în Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE