Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele și premierul Finlandei au declarat, joi, că sunt în favoarea aderării la NATO, deschizând astfel calea pentru extinderea alianței în contextul invadării Ucrainei de către Rusia, relatează Associated Press.

Decizia a fost anunțată de președintele Sauli Niinisto și de premierul Sanna Marin într-o declarație comună, ceea ce înseamnă că este aproape sigur că țara nordică își va depune candidatura pentru a deveni cel de-al 31 membru al Alianței Nord-Atlantice, deși mai sunt câțiva pași de parcurs înainte de începerea procesului.

„Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO”, au afirmat cei doi lideri într-un comunicat comun. „Sperăm ca paşii care mai sunt necesari pe plan intern pentru luarea acestei decizii să fie făcuţi în următoarele câteva zile”, au adăugat ei.

Mai mult de trei sferturi dintre finlandezi susţin acum o candidatură a ţării lor la aderarea la NATO, potrivit unui nou sondaj publicat luni, relatează AGERPRES. Mai precis, conform rezultatelor sondajului difuzat de televiziunea publică Yle, 76% din finlandezi - un record - doresc ca ţara lor să adere la Alianţa Nord-Atlantică, comparativ cu 60% în luna martie. Înainte de invazia Rusiei în Ucraina, susţinătorii aderării la NATO în Finlanda nu reprezentau mai mult de 20-30% în sondaje în ultimii ani.

O majoritate pro-NATO a fost constituită şi în parlament: potrivit unei anchete publicate săptămâna trecută de media finlandeze, 121 dintre cei 200 de membri ai forului legislativ sunt în favoarea aderării ţării la NATO. Doar zece dintre cei intervievaţi s-au exprimat împotrivă.

Se așteaptă ca și Suedia să ia o decizie privind aderarea la NATO în perioada imediat următoare.

Finlanda are o graniță terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia.

Kremlinul, care vede o amenințare în extinderea Alianței Nord-Atlantice, a avertizat asupra „repercusiunilor militare și politice” în cazul în care Suedia și Finlanda vor decide să adere la NATO.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE