Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bebelușii născuți prematur în Gaza riscă să moară, pe fondul lipsei de electricitate. Rezervele de combustibil ale spitalelor sunt în scădere

Cel puțin 130 de bebeluși născuți prematur sunt expuși unui "risc grav" în șase spitale din Gaza, din cauza rezervelor de combustibil pentru generatoare care sunt în scădere, scrie AP.

Directorul spitalului al-Aqsa, Iyad Abu Zahar, se teme că bebelușii din salon, incapabili să respire singuri, vor pieri, dacă spitalul nu poate obține mai mult combustibil pentru generatoarele sale de electricitate.

"Responsabilitatea asupra noastră este uriașă", a declarat el.

Medicii care tratează bebeluși prematuri în întreaga Gaza se confruntă cu temeri similare. Penuria periculoasă de combustibil este cauzată de blocada israeliană din Gaza, care a început - împreună cu loviturile aeriene - după ce militanții Hamas au atacat Israelul pe 7 octombrie.

Peste 5.000 de femei urmează să nască luna viitoare

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cel puțin 50.000 de femei însărcinate din Gaza nu au acces la servicii medicale esențiale, iar aproximativ 5.500 urmează să nască în luna următoare.

Mai mult, cel puțin șapte din cele aproape 30 de spitale au fost nevoite să se închidă din cauza pagubelor provocate de loviturile israeliene neîncetate și a lipsei de energie electrică, apă și alte provizii. Medicii din spitalele rămase au declarat că sunt pe marginea prăpastiei. Agenția ONU pentru refugiații palestinieni a declarat duminică că are suficient combustibil pentru trei zile pentru a răspunde nevoilor critice.

"Lumea nu poate pur și simplu să privească cum acești copii sunt uciși de asediul asupra Gaza ... Lipsa de acțiune înseamnă condamnarea la moarte a acestor bebeluși", a declarat Melanie Ward, director executiv al grupului de ajutorare Medical Aid for Palestinians.

Niciunul dintre cele 20 de camioane cu ajutoare care au intrat sâmbătă în Gaza, primele de la impunerea asediului, nu conținea combustibil, pe fondul temerilor israeliene că acesta va ajunge în mâinile Hamas. Rezervele limitate de combustibil din Gaza au fost trimise către generatoarele din spitale.

Șapte cisterne au luat combustibil de la un depozit al ONU de pe partea Gaza a frontierei, dar nu era clar dacă o parte din acesta era destinată spitalelor.

De cât combustibil e nevoie

Tarik Jašarević, un purtător de cuvânt al OMS, a declarat că sunt necesari 150.000 de litri de combustibil pentru a oferi servicii de bază în cele cinci spitale principale din Gaza.

Abu Zahar își face griji cu privire la cât timp poate rezista unitatea sa.

"Dacă generatorul se oprește, lucru la care ne așteptăm în următoarele câteva ore din cauza solicitărilor mari ale diferitelor departamente din spital, incubatoarele din unitatea de terapie intensivă vor fi într-o situație foarte critică", a spus el.

Guillemette Thomas, coordonatorul medical al organizației Medici fără Frontiere în teritoriile palestiniene, a declarat că unii dintre bebeluși ar putea muri în câteva ore, iar alții în câteva zile, dacă nu vor primi îngrijirile speciale și medicamentele de care au nevoie urgentă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE