Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mărturia unei ostatice eliberate de Hamas, despre momentul răpirii și condițiile în care a fost ținută: "Am trecut prin iad"

Militanții Hamas au eliberat, luni, încă două ostatice pe care le țineau captive în Fâșia Gaza.

Cine sunt cele două ostatice eliberate recent de Hamas

Cele două femei israeliene au 79 și 85 de ani. Ele au fost scoase prin punctul de trecere a frontierei Rafah și preluate de ambulanță, în Egipt. Momentul predării lor a fost făcut public de gruparea Hamas.

Soții celor două bătrâne sunt în continuare prizonieri, însă. Cu toții au fost răpiți din casele lor, din kibbutzul Nir Oz, în timpul raidului Hamas asupra comunităților din sudul Israelului.

Una dintre ostatice povestește momentul răpirii

"Am trecut prin iad, nu credeam sau nu știam că vom ajunge în această situație", a spus ea reporterilor, așezată într-un scaun cu rotile în fața spitalului din Tel Aviv, unde a fost dusă după eliberare, potrivit Reuters.

Yocheved Lifshitz, în vârstă de 85 de ani, a declarat marți reporterilor că militanții au bătut-o cu bastoane, învinețindu-i coastele și îngreunându-i respirația.

"M-au răpit, am fost luată cu o motocicletă (...) Eram întinsă pe motocicletă, cu corpul într-o parte şi picioarele în alta. M-au bătut pe drum, nu mi-au rupt coastele, dar m-a durut foarte tare şi am avut probleme cu respiraţia."

Militanții au dus-o în Gaza, apoi au forțat-o să meargă pe jos câțiva kilometri pe un teren umed pentru a ajunge la o rețea de tuneluri care arăta ca o pânză de păianjen.

Ea a povestit că oamenii desemnați să o păzească "ne-au spus că sunt oameni care cred în Coran și că nu ne-ar face rău", scrie AP.

Lifshitz, al cărei soț rămâne ostatic, a declarat că după ce ea și alte patru persoane au fost duse într-o cameră, au fost tratate bine și au primit îngrijiri medicale, inclusiv medicamente.

Primeau pe zi o masă, care consta în brânză și castraveți. Tot asta mâncau și răpitorii.

Nepotul uneia dintre ostaticele recent eliberate a declarat că își dorește ca toți prizonierii să scape cu viață.

Daniel Lifshitz, nepot: „Suntem foarte entuziasmați, fericiți și încântați de acest anunț oficial și de faptul că bunica mea, Yocheved Lifshitz, și Nurit Cooper, ambele din kibbutzul Nir Oz, se întorc la noi, în urma unui adevărat gest umanitar, și ne așteptăm ca și restul să fie eliberați, toți ostaticii din kibbutz, toți ostaticii, în general. Sperăm doar că este bine și că este sănătoasă, iar noi vom merge acum să o vedem. Și vă mulțumim foarte mult”.

Asistenta șefă de la un spital din Tel Aviv a declarat că femeile au fost reunite, ulterior, cu familiile lor și că starea lor medicală este stabilă.

Eți Uziel, asistent șef în cadrul Tel Aviv Sourasky Medical Center: „Am primit cele două ostatice, am fost foarte emoționați. Acestea arată bine, starea lor medicală este bună. Când le-am primit, le-am condus la membrii familiilor lor, întâlnirea a fost foarte, foarte emoționantă”.

Până la acest moment, Hamas a pus în libertate patru prizonieri. Toate sunt femei. Potrivit autorităților din Israel, Hamas mai ține ostatice peste 200 de persoane. Statele Unite au transmis Israelului să nu grăbească incursiunea terestră, cel puțin până la eliberarea lor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE