Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine sunt cele două ostatice americane, eliberate de Hamas

Două ostatice cu dublă cetățenie americano-israeliană au fost eliberate de gruparea Hamas. Femeile, care au fost capturate de militanții radicalizați în prima zi a atacului asupra Israelului, se află acum în grija armatei israeliene. Este vorba de Judith Raanan și fiica ei de 17 ani Natalie. Eliberarea ostaticelor a fost intermediată de Qatar și Israel.

Din înregistrările video publicate de presa străină se vede că femeile sunt preluate de la militanții Hamas de către reprezentanții organizației Crucea Roșie. După eliberare, acestea au fost transferate într-o bază militară a Israelului. Acolo femeile au vorbit la telefon cu președintele SUA, Joe Biden.

Femeile, care locuiesc în orașul american Chicago, s-au dus în Israel pentru a sărbători ziua de naștere a bunicii lui Natalie, într-un kibbutz de lângă Fâșia Gaza.

Iar pe 7 octombrie au fost capturate de militanții Hamas, împreună cu alți aproape 200 de oameni, printre care copii și bătrâni. De atunci, rudele femeilor nu au mai auzit nimic de ele. Tatăl fetei povestește că a trecut prin adevărate momente de groază.

Uri Raanan, tatăl fetei eliberate: Am vorbit cu fiica mea mai devreme, vorbește foarte bine. Arată foarte bine. A fost foarte fericită. Și așteaptă să vină acasă. Mama ei are o mică zgârietură pe mână. Dar mi-a spus că nu e nimic. Că e bine.  

Jurnalist: Puteți descrie cum a fost să așteptați și să nu știți nimic?

Uri Raanan, tatăl fetei eliberate: Cea mai rea situație. Nu am dormit noaptea. Și gândurile mele a fost mereu în Israel. Am dat o mulțime de telefoane în Israel. Am stat mult în fața televizorului, am fost lipit de televizor timp de două săptămâni, în speranța că voi primi vreo veste bună. În cele din urmă, aceasta a venit.

Presa israeliană comentează că Hamas le-a eliberat pe cele două femei pentru a face presiuni asupra armatei israeliene să amâne operațiunea militară terestră în Gaza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE