Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tânără de origine română, printre primele victime ale grupării Hamas. Yael a murit la datorie, la doar 20 de ani: „Iubea viața, marea, deșertul”

Una dintre primele victime ale grupării Hamas, în ziua de 7 octombrie 2023, este tânăra de origine română Yael Leibusor, militar în armata israeliană. Ea fost împuşcată mortal la graniţa cu Fâşia Gaza.

Yael avea doar 20 de ani și provenea dintr-o familie plecată în anii ’60 din Neamț.

Unchiul tinerei a povestit la Euronews România cum, înainte să fie ucisă, a apucat să avertizeze despre faptul că Israelul este atacat dinspre Gaza.

Lev Asaf: „În momentul atacului, Yael era în misiune împreună cu încă câteva fete. Supravegheau granița, adică în lungul graniței există un gard care e supravegheat tot timpul, iar ea era printre cele care supravegheau, pentru a avertiza cetățenii israelieni dacă se intâmplă ceva”.

În momentul atacului, ea a fost printre primele care a văzut ce se întâmplă în jurul gardului, că se înaintează. A avertizat și a acționat sirena. A fost chemată să intre și ea în buncăr, dar s-a încăpățânat, probabil, sau nu că s-a încăpățânat, și-a continuat misiunea până când a venit ajutorul și atunci a fost... Nici nu știu exact... Cred că s-a aruncat o grenadă”.

„Avea 20 de ani. (...) Ea iubea viața, iubea marea, iubea deșertul. Era voluntară într-o organizație de a dezvolta natura, în special natura deșertului. (...) După armată, ei fac, de obicei, încă un an de recreere și mulți dintre ei pleacă într-o excursie mai îndelungată în care își revin după efortul făcut și decid în legătură cu viitorul lor”.

Cum a primit familia vestea morții lui Yael?

„Mama ei a avut un comportament eroic până acum și așa credem că se va comporta. E foarte, foarte puternică. Și ea, și tatăl lui Yael”.

(...) Vă spun puțin istoria familiei Leibusor, care e o familie foarte mare. În Piatra Neamț, cred că erau cel puțin 15 familii Leibusor și toate au plecat. O parte a plecat imediat cu înființarea Statului Israel, prin ’45, ’46, ’48, cei tineri, iar ceilalți cu familii în Piatra Neamț au plecat în ‘60-‘63. Multe dintre aceste familii s-au așezat în Ashkelon și vă dați seama că au format o comunitate românească, se vorbea limba română sau au continuat să țină sărbătorile religioase”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE