Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Human Rights Watch, după ce Israelul a întrerupt utilitățile în Fâșia Gaza: ”E o crimă de război. Nu există nicio scuză”

Ahmed Benchemsi, director de comunicare al ”Human Rights Watch” pentru Orientul mijlociu și Africa de Nord, a declarat, în direct la Euronews România, Israelul ar comite ”crime de război” prin faptul că a oprit alimentarea cu apă și electricitatea în Fâșia Gaza. De asemenea, oficialul a atras atenția că, pe fondul bombardamentelor intense, toată populația din Gaza are nevoie de ajutor și a cerut facilitatea accesului camioanelor cu ajutoare umanitare.

În direct la Euronews România, Ahmed Benchemsi, reprezentant al organizației ”Human Rights Watch” a acuzat autoritățile israeliene că au întrerupt toate utilitățile vitale pentru populația din Fâșia Gaza.

Populația din Fâșia Gaza înseamnă 2,2 milioane de oameni, iar oficialii israelieni au tăiat toate utilitățile vitale. Așadar, toți au nevoie de ajutor.

Câteva camioane au putut intra pe la frontiera dinspre Egipt. Cred că 20 de camioane. Cred că în total sunt 30-40 de camioane, dar este mult mai puțin decât camioanele care intrau înainte de începerea conflictului.

Israelul ar trebui să pornească din nou electricitatea și apa. Nu vorbim doar despre intrarea camioanelor. În conflictele anterioare păstrau apa și electricitatea. Acum le-au tăiat pe toate și este o pedeapsă colectivă.

Nu există nicio scuză. Este o crimă de război. Nu înțeleg de ce cineva comite crime de război.”, a afirmat Ahmed Benchemsi, la Euronews România.

De asemenea, reprezentantul ”Human Rights Watch” a evidențiat că Israelul a permis accesul unui număr limitat de camioane în Fâșia Gaza, ca urmare a presiunilor diplomatice făcute de SUA și Egipt.

”Israelienii lasă un număr limitat de camioane să intre (în Fâșia Gaza, n.red). Pe 20 și 21 octombrie au lăsat 20 de camioane. Este prea puțin decât ar fi necesar. Restul stau și așteaptă.

Problema nu este cu Egiptul, ci cu Israelul, pentru că există un acord între Guvernul israelian și Guvernul SUA. Președintele Biden a spus că vor lăsa un număr de camioane. Nu știu ce vor face dacă ar intra mai multe camioane.

Israelienii au bombardat Rafah de patru ori, de la începutul ostilităților. Trebuie să existe o garanție din partea Armatei israeliene că nu vor bombarda camioanele”, a mai precizat menționat reprezentantul organizației.

Human Rights Watch susține că peste 40% din casele civililor din Gaza au fost distruse. ”Este un masacru”

”Nu există un loc în care să se ascundă (civilii, n.red). Niciun loc nu este sigur. În spitale au fost atacuri. Au fost atacuri asupra unei agenții ONU pentru refugiați. Este un masacru care se întâmplă acum.

Singurul loc în care se pot ascunde este în infrastructură civilă, precum în spitale sau biserici. Până acum nu s-au dovedit a fi eficiente. Nu au unde să se ascundă.

Se estimează că 42% din casele civililor au fost bombardate sau distruse. Dacă toate acelea sunt ținte militare ascunse în spatele civililor, înseamnă că sunt multe, adică una din două case adăpostește o țintă militară. E puțin probabil să se creadă așa ceva”, a punctat Ahmed Benchemsi, la Euronews România.

Totodată, reprezentantul organizației ”Human Rights Watch” a amintit că în Fâșia Gaza ”medicii nu mai au medicamente, iar în spitale se fac eforturi să trateze victimele”.

”Nu există hrană fără electricitate, fără combustibil. Electricitatea este asigurată prin generatoare. Majoritatea alimentelor ajunge prin punct de frontieră controlate de israelieni.

Vedem o populație de 2,2 milioane de oameni care nu are medicamente, nu are combustibil, în timp ce Israel bombardează neîncetat. Vorbim de mii de bombe. Este ceva de coșmar”, a mai afirmat el.

De asemenea, Ahmed Benchemsi a evitat că catalogheze Hamas drept o organizație teroristă, așa cum au procedat Statele Unite și UE, însă a amintit că membrii grupului au ucis civili, putând fi considerați ”criminali de război”.

”Pe 7 octombrie au ucis civili. Sunt criminali de război, la fel cum Armata israeliană a decis să pedepsească colectiv populația. Ar trebui să se oprească bombardamentele nediscriminatoriu și civilii ar trebui să fie protejați.

Israelul ar trebui să pornească apa, electricitate și să permită accesul ajutoarelor umanitare în Gaza. Protejarea civililor este prioritatea tuturor”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE