Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un fost ofițer în armata israeliană explică de ce este complicată eliberarea ostaticilor: "Ei au cerut 6.000 de deținuți"

Războiul dintre Israel și gruparea Hamas durează de 17 zile, iar armata israeliană face eforturi de a reuși să obțină eliberarea ostaticilor. Numai că cei din Hamas știu că doar în acest fel vor putea să amâne operațiunea terestră a armatei IDF în Gaza.

Prezent la Euronews România, în cadrul emisiunii Vocile care contează, Corneliu Cherbis, fost ofițer din armata israeliană, a explicat de ce este atât de complicată această negociere și a dat exemple din trecut.

Care este prioritatea armatei Israelului

Corneliu Cherbis, fost ofițer în Armata Israeliană: "Pentru că timpul nu mai poate fi dat înapoi, prioritatea ar fi aducerea ostaticilor acasă. Nu este ușor. În istoria Israelului au mai fost cazuri de răpiri și ostatici. Primul ostatic a fost pilotul Ron Arad, care a căzut în Liban în 1986. În 1987 a fost dat dispărut și de atunci nu se mai știe nimic. Probabil a fost dus în Iran. Israelul a pus foarte multă energie, bani și atenție în a-l aduce înapoi. Nu s-a reușit. A dispărut.

Mai târziu, un soldat israelian a fost răpit de către Hamas, printr-un tunel care a fost săpat din Fâșia Gaza, într-unul dintre kibutzurile din Israel. Au venit pe neașteptate, au omorât doi soldați și pe Ilan Shalit l-a prins viu. Și au fugit prin acel tunel, un tunel mare, înalt și lat, și l-au luat în Gaza. Și a durat 5 ani până a fost eliberat Israelului, împreună cu 1.000 de deținuți, au făcut acest schimb. Au fost multe voci pro și contra datorită celor 1.000, care erau practic teroriști cu sânge pe mână, nu hoți care au furat telefoane.

Primul scop ar fi aducerea ostaticilor. De aceea am dat aceste amănunte, pentru a arăta că nu este o sarcină ușoară. Dacă pentru un soldat a durat 5 ani, dacă pentru un pilot, nu s-a mai știut de el... A mai fost un caz și e interesant de știut: acel avion Air France, care a fost deturnat, pe ruta Paris - Tel Aviv, și dus în Uganda. Au fost acolo președintele Ugandei, Idi Amin, cel care s-a arătat la început foarte amabil, dar a terminat ca un tiran.

Patru din 222 de ostatici au fost eliberați acum. Cu Franța, când ostaticii erau ținuți în unul dintre terminalele din Uganda, unul dintre primii pași făcuți de ugandezi a fost să-i despartă pe cetățenii israeliani de ceilalți cetățeni. Și următorul pas a fost să-i elibereze pe ceilalți cetățeni, să rămână aici numai israelienii. Deci nu sunt eliberați cei cu cetățenie strict israeliană. Și au rămas acolo numai israelieni, care au fost salvați.

Este una din cele mai cunoscute acțiuni din istorie. Au fost eliberați. A fost un singur caz de o singură victimă israeliană, fratele lui Bibi Netanyahu, Ioni. Și toți israelienii au fost aduși acasă, în afară de o femeie în vârstă, care, bolnavă fiind, a fost dusă la spital și nu a mai revenit. Teama noastră este că Hamas va proceda în același fel: hai să-i eliberăm pe străini și să-i menținem pe israelieni, că asta e marfa cea mai scumpă. Ei știu că, pentru a-i schimba pe acești israelieni, ei deja au cerut 6.000 de deținuți din cadrul Israelului."

Negocieri dure pentru eliberatea ostaticilor

În acest moment, Hamas are peste 220 de ostatici acum, dar reprezentanți ai Crucii Roșii se îndreaptă spre Fâșia Gaza în vederea evacuării a 50 de ostatici, după cum a anunțat postul israelian de televiziune i24NEWS, citat de Jerusalem Post.

Un oficial militar israelian de rang înalt a precizat că statul Qatar s-a implicat activ în medierea negocierilor pentru eliberarea ostaticilor, separat de cele purtate exclusiv pentru eliberarea cetățenilor israelieni.

Corneliu Cherbis: "Armata israeliană a fost întotdeauna una umană, înainte de altceva. Înainte de a se bombarda, se trimiteau anunțuri populației să știe că vor fi bombardate casele 1, 2, 3, 4. Părăsiți locul pentru a nu fi loviți. Așa că nu am auzit și nu se știe în istorie de atacuri, de viol al armatei israeliene față de ceea ce s-a întâmplat acum, fără nicio limită, femeile au fost violate. Nu s-a auzit până acum de cazuri de cinism, de crime cu sânge rece. Că s-a murit pe frontul de luptă, aia e altceva.

Acești oameni au fost anunțați să se retragă spre sudul Fâșiei Gaza. Cine nu i-a lăsat să se retragă este Hamas. Am văzut un filmuleț în care se observa cum Hamas a plasat camioane care să baricadeze acele drumuri care erau căile umane de fugă a persoanelor din nordul Gazei spre sud.

De asemeni, Egipt nu a fost dispus să deschidă porțile pentru acești oameni. Egiptul acum a dat drumul la 20 de campioane, care sunt ca o picătură de apă în ocean. Dar Egipt, care după războiul de 6 zile, când Israel a ocupat peninsula Sinai, împreună cu Gaza și apoi când Menachem Begin, premierul Israelului, împreună cu Anwar Sadat, au semnat tratatul de pace, au venit egiptenii și au spus: noi vrem toată peninsula Sinai, care era a noastră, țineți Gaza la voi".

Războiul din Israel a dat naștere și multor proteste în mai multe țări din lume. Ba mai mult, luptătorii Hamas chiar au fost glorificați.

Corneliu Cherbis: "Glorificare? Ce pot să spun când cineva vine și glorifică niște animale? Animalele sunt mai umane decât ceea ce au făcut ei, un animal omoară când îi e foame și vrea să mănânce. Aici a fost o cruzime fără margini.

Numărul de victime ca urmare a acestui atac, aproximativ 200 de persoane, nu au fost identificate. De ce nu au fost identificate? Se știe că au fost 1.400. S-au publicat cam 1.200 de nume. De ce? Pentru că, după ce i-au omorât, i-au și canibalizat, i-au ars.

Armata Israelului le-a spus că nu avem război cu populația, ci cu Hamas. Și ce au declarat conducătorii Israelului? Că Hamas va fi ras de pe fața Pământului. Ce face Hamas? Se folosește de populație ca scuturi umane. Și i-au ținut în nordul Fâșiei. Unde sunt toate rezervele de arme, de unde se trag tote rachetele? Din grădinițe, din spitale, din moschei. Și dacă tragi spre acea moschee, apari că ai distrus moscheea.

Și sunt și foarte multe fake news. Ce s-a întâmplat cu spitalul care a fost bombardat de Israel și au murit 400 de oameni? S-a dovedit că a fost bombardat de o rachetă a Jihadului Islamic, rachetă care nici nu a căzut pe spital, ci într-o parcare de lângă spital. A fost investigație internațională și asta a fost concluzia. Un alt fake news a fost că a fost distrusă o biserică. A doua zi am văzut pe un clip biserica întreagă. Au construit-o înapoi într-o noapte?"

De ce a fost oprită apa în Gaza?

Cornel Cherbis: "Față de un criminal care își intră în casă și omoară pe cineva din familie, cum reacționezi? Îl inviți la masă? Până acum li s-a dat aproape tot, li s-a dat beton ca să construiscă clădiri, spitale, școli etc. Ce au făcut cu betonul? Au construit tuneluri. Li s-au dați țevi ca să construiască rețea de apă, să aibă apă potabilă. Ce au făcut din țevile astea? Rachete. Atunci despre ce vorbim aici? Nu luptă cu populația, dar populația suferă.

Fâșia Gaza era condusă inițial de către Frontul de Eliberare a Palestinei, președinte era Yasser Arafat. După el, a venit Mahmoud Abbas. El este totuși o altă figură. El a dat și declarația cum că trebuie să se meargă pe drumuri pașnice, nu cum s-a întâmplat. Când au fost alegeri în Gaza, ele au fost câștigate cu pușca de către Hamas și s-a schimbat. Abbas nu are curajul să intre în Gaza. Hamas poate să îl împuște. El se ocupă de Cisiordania și regiunea de nord, Ramalah, etc.

Ferească Dumnezeu! Se poate ajunge la un conflict mondial. Mulți au zis asta, eu citez de la specialiști în domeniu. Cine e în Orientul Mijlociu? Sunt două nave americane, două portavioane, printre cele mai mari din lume, sunt nave din Marea Britanie și acum, spre surprinderea tuturor, au apărut și niște vapoare chinezești, care sunt în sudul Mării Roșii și Mării Aden. Ce caută chinezii? Și sunt ruși, chinezi, englezi, iar apoi este Iranul, care conduce din spate toate poveștile astea. De aici, se poate ajunge departe."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE