Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O româncă din Israel spune că au fost "106 alarme în 13 ore": "Oamenii vin cu arme la muncă"

La mai bine de două săptămâni de la atacul Hamas în Israel, oamenii din zonă încă retrăiesc spaima de atunci, mai ales că sirenele contiuă să sune. Liliana Toroapă locuiește la doar 30 de kilometri de Fâșia Gaza, se află în Israel de 15 ani și are dublă cetățenie, româno-israeliană.

Femeia a descris, pentru Euronews România, ziua de 7 octombrie ca fiind cea mai înfricoșătoare zi pe care a trăit-o. Sunetul puternic al alarmelor a trezit-o din somn, iar primul ei gest a fost acela de a filma cu telefonul.

Mărturia unei românce din Israel

Liliana Toroapă: "Vibrează în porii pielii, stomac, în urechi, oriunde.Oriunde! Cred că în toate lucrurile posibile. Cred că și în pereții casei vibra, e ceva groaznic.

La festivalul acela care a fost lângă Fâșia Gaza, Festivalul Câmpenesc, am avut o cunoștință, un profesor de muzică, de 32 de ani. Din păcate, i-am văzut poza afișată cu cei care nu s-au mai întors de la festival.

(Întrebare: Ce ați simțit în momentul în care i-ați văzut poza?) Ceea ce simt de fiecare dată când văd o poză după un atac terorist, făcut cu cuțitul, făcut cu baloanele cu gaze. Ceva care nu are explicație de ce, de ce, de ce oamenii ăștia au atâta ură."

Alarmele sună zilnic, iar israelienii merg la serviciu înarmați

Liliana Toroapă: "Ieri am avut alarmă la muncă, a fost groaznic. Am văzut colege care au început să plângă, colege care s-au născut aici, în Israel, și au crescut aici, în Israel. Deci poate mult mai bine pregătite psihic decât mine. Deci nu se poate descrie.

Într-o zi, eram într-un magazin și s-a auzit o bubuitură și era un băiețel de vreo 5-6 ani. S-a prins imediat de piciorul mamei și a întrebat 'și acuma o să mergem în adăpost?' Groaznic, groaznic! Deci copilul a știat că atunci când se aude un zgomot, trebuie să meargă în adăpost. Și asta, oare, mai este viață sau ce fel de viață? Unde poate fi încadrată? De la 12:59 până la 13:06 au fost 106 alarme la mine zonă și arondat.

Toți cei care sunt apți să meargă și să lupte, au plecat. Deci am colegi care au plecat. Iar cei care pot să mânuiască o armă, au intrat în posesia lor și vin cu ea la muncă, unde se ține într-un loc foarte bine securizat".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE