Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Casa Albă susține că Iranul "facilitează în mod activ" atacuri asupra bazelor americane din Irak și Siria "în ultimele săptămâni"

Casa Albă susține că, în ultimele săptămâni, au existat unele atacuri asupra bazelor militare americane din Irak și Siria, pe care Iranul le-a "facilitat în mod activ". Atacurile au avut loc cu drone și rachete și ar fi fost comise de diverse grupuri sprijinite de iranieni.

În consecință, președintele Joe Biden a dispus ca Departamentul de Apărare al SUA să se pregătească de întețirea acestor atacuri și "să răspundă adecvat".

Atacuri asupra bazelor americane din Irak și Siria

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a precizat că avut loc o creștere a acestui fel de atacuri în ultima săptămână și în special în ultimele zile, dar că Statele Unite nu vor permite ca interesul lor în acea regiune "să rămână fără replică". El susține că aceste grupuri sunt susținute de Garda Revoluționară Islamică (IRGC) și de Guvernul din Iran, care continuă să sprijine grupările militamte Hamas și Hezbollah.

"Noi știm că Iran monitorizează îndeaproape aceste evenimente și, în unele cazuri, facilitează în mod activ aceste atacuri și îi încurajează pe alții să profite de conflict spre interesul propriu sau pentru cel al Iranului. Suntem profund îngrijorați de potențialul unei escaladări semnificative a acestor atacuri în zilele care urmează", a spus John Kirby, citat de Reuters.

De la începutul războiului din Israel, a existat o intensificare a atacurilor asupra forțelor americane.

În ultimele două săptămâni, Biden a trimis în Orientul Mijlociu două portavioane, câteva nave de război și în jur de 2.000 de forțe navale.

"Știm că scopul Iranului este de a continua să mențină un anumit nivel de a nega, dar nu le vom permite să o facă. De asemenea, nu vom permite ca orice altă amenințare asupra intereselor noastre în regiune să rămână nepedepsită", a precizat Kirby.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE