Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Războiul Israel-Hamas, ziua 19. O rachetă Hamas a căzut în apropiere de Tel Aviv

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a anunţat miercuri că Israelul va refuza să mai emită vize reprezentanţilor Naţiunilor Unite.

Sumar:

  • Ministrul de Finanțe al Israelului, Bezalel Smotrich, a declarat miercuri că o zi de război costă Israelul un miliard de şekeli, adică 246 milioane de dolari.
  • Sunt tensiuni între ONU și Israel. Șeful Națiunilor Unite spune că în Gaza există „încălcări clare” ale dreptului umanitar. Ambasadorul israelian la ONU îi cere acestuia demisia
  • Forțele israeliene aflate într-un raid nocturn în Cisiordania ocupată au fost atacate de un grup de palestinieni pe care armata israeliană i-a vizat apoi cu un atac cu dronă, a declarat miercuri armata israeliană, informează Reuters.
  • Peste 6.500 de palestinieni au murit în Fâșia Gaza de la declanșarea conflictului, a anunțat Ministerul Sănătății, controlat de gruparea Hamas.
  • Autoritățile israeliene susțin că 1.400 de persoane au fost ucise în urma atacurilor grupării Hamas.
  • Militarii israelieni au atacat apoi cu o dronă
  • Mii de civili israelieni din Cisiordania se înarmează
  • Israelul aruncă pliante în Gaza care anunță recompensă pentru informațiile despre ostatici.
25/10/2023 , 22:56

Haaretz: O rachetă Hamas a lovit în apropiere de Tel Aviv

O rachetă a lovit o clădire din centrul orașului israelian Rishon Letzion, din apropiere de Tel Aviv. Cel puțin patru persoane au fost rănite în urma atacului, au precizat serviciile israeliene de intervenție, scrie publicația Haaretz.

La fața locului au intervenit mai multe echipaje de pompieri și de ambulanță pentru a oferi primul ajutor victimelor.

25/10/2023 , 20:53

Israelul și-a intensificat bombardamentele în sudul Fâșiei Gaza

Armata israeliană și-a intensificat atacurile în sudul Fâșiei Gaza, unde un număr record de palestinieni au fost uciși, în timp ce violențele au luat amploare în alte regiuni din Orientul Mijlociu, relatează agenția Reuters.

Sute de mii de palestinieni au fugit din nordul în sudul Fâșiei Gaza, după ce Israelul a avertizat că va bombarda zonele nordice pentru a anihila membrii grupării Hamas.

Armata israeliană a mobilizat trupe și tancuri la granița cu Fâșia Gaza, în așteptarea ordinului privind declanșarea ofensivei terestre, în condițiile exercitate la nivel internațional asupra Guvernului israelian pentru a da dovadă de reținere, în așa fel încât să nu pună în pericol cele 200 de persoane capturate de Hamas.

"Următoarea etapă de acțiune... va veni", a declarat purtătoarea de cuvânt al Guvernului israelian, Tal Heinrich, citat de postul american Fox News.

"Ne consultăm cu partenerii internaționali... și vom lua deciziile corecte la momentul potrivit... (și) vom acționa decisiv și rațional”, a adăugat ea.

Oficialii americani și israelieni citați de The Wall Street Journal au precizat că Israelul a fost de acord să-și amâne ofensiva terestră în Fâșia Gaza, pentru ca Statele Unite să poată trimită sisteme de apărare antirachetă în regiune. Acest lucru ar reflecta temerile Washingtonului potrivit cărora escaladarea războiului din Gaza ar putea declanșa un război în tot Orientul Mijlociu.

Potrivit Reuters, Israelul a început loviturile aeriene asupra Fâșiei Gaza ca urmare a atacurilor comise de gruparea Hamas începând cu 7 octombrie, în urma cărora 1.400 de persoane au fost ucise. Cele mai multe dintre victime sunt civili. De asemenea, 222 de persoane au fost capturate de militanții Hamas.

De cealaltă parte, Ministerul Sănătății, controlat de gruparea Hamas, a raportat că cel puțin 6.546 de oameni, dintre care 2.704 copii, au fost uciși în urma bombardamentelor israeliene.

În ultimele 24 de ore, 756 de persoane au murit. Dintre acestea, jumătate sunt copii.

Oxfam acuză Israelul c-ar folosi ”foamea ca armă de război”

Organizaţia umanitară Oxfam a acuzat Israelul că foloseşte "foamea ca armă de război" împotriva civililor palestinieni, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

Reprezentanții Oxfam au reiterat apelul pentru ca Israelul să permită intrarea de alimente, apă, combustibil şi alte bunuri esenţiale în Fâşia Gaza, unde 2,2 milioane de persoane au nevoie ”urgentă de hrană".

În baza informațiilor obținute del a ONU, Oxfam estimează că doar 2% din alimentele destinate Fâșiei Gaza au reuşit să intre pe teritoriu de când Israelul a impus blocada totală la data de 9 octombrie, după "atacurile atroce ale Hamas şi luarea de ostatici civili israelieni”.

Emmanuel Macron a discutat cu președintele Egiptului despre nevoia dezescaladării situaţiei din Fâșia Gaza

Președintele Emmanuel Macron a afirmat că Franţa nu practică dublul standard, iar dreptul internaţional se aplică tuturor. În cadrul unei conferințe de presă organizate la Cairo alături de omologul său egiptean Abdel-Fattah al-Sissi, liderul de la Élysée a evidențiat necesitatea dezescaladării situației din Fâșia Gaza și împiedicării unei posibile extinderi a conflictului dintre Israel și grupare Hamas.

În timp ce numeroşi lideri arabi au acuzat statele occidentale că ele consideră că "vieţile palestinienilor valorează mai puţin decât vieţile israelienilor", Emmanuel Macron a afirmat că "toate vieţile sunt egale, toate victimele merită compasiunea noastră, angajamentul nostru durabil pentru o pace corectă şi durabilă în Orientul Mijlociu”.

La rândul său, preşedintele egiptean Abdel-Fattah al-Sissi a avertizat că o ofensivă terestră israeliană în Fâşia Gaza ar conduce la şi mai multe decese în rândul civililor.

"Este important să se încerce evitarea unei ofensive terestre în Fâşia Gaza. Aceasta ar putea conduce la un număr foarte mare de decese în rândul civililor", a spus Al-Sissi, conform Agerpres.

Secretarul general ONU, șocat de ”interpretarea tendenţioasă” a declaraţiilor sale despre Hamas

După ce a fost criticat în termeni duri de Israel, secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, s-a declarat ”şocat” de "interpretarea tendenţioasă" a afirmațiilor sale despre Hamas, dând asigurări că nu ar fi justificat atacurile grupării islamiste palestiniene, potrivit France Presse.

"Sunt şocat de interpretarea tendenţioasă din partea unora a declaraţiei mele de ieri (marţi) în Consiliul de Securitate, cum că aş fi justificat actele teroriste ale Hamas. Este fals. Este contrariul", a declarat Antonio Guterres presei, după ce ambasadorul israelian al ONU i-a cerut demisia.

25/10/2023 , 14:37

Tensiuni Israel-ONU. Israel: „A sosit momentul să le dăm o lecţie” înalţilor oficiali ai ONU

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a anunţat miercuri că Israelul va refuza să mai emită vize reprezentanţilor Naţiunilor Unite.

Decizia vine în urma declaraţiilor secretarului general al organizaţiei, Antonio Guterres, care a spus, între altele, că atacul din 7 octombrie comis de Hamas împotriva Israelului „nu a venit din senin”, ci ca urmare a „56 de ani de ocupaţie sufocantă” israeliană.

Erdan a menţionat că Israelul a refuzat deja să acorde viză Coordonatorului ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths.

„A sosit momentul să le dăm o lecţie” înalţilor oficiali ai ONU, a spus Erdan miercuri, într-un interviu acordat radioului armatei israeliene, potrivit Agerpres.

25/10/2023 , 14:19

O zi de război costă Israelul 246 de milioane de dolari

Ministrul de finanţe al Israelului, Bezalel Smotrich, a declarat miercuri că o zi de război costă Israelul un miliard de şekeli, adică 246 milioane de dolari, potrivit Agerpres, care citează Reuters.

Ministrul de finanţe al Israelului a făcut declarații despre aceste costuri într-o emisiune la postul de radio al armatei.

Bezalel Smotrich a mai precizat că încă nu are o evaluare cu privire la costurile indirecte ale războiului asupra economiei israeliene, parţial paralizată de mobilizarea în masă a rezerviştilor armatei israeliene şi de lansările intense cu rachete dinspre partea palestiniană.

În acest context, Smotrich a menționat că bugetul naţional pentru perioada 2023-2024 „nu mai este relevant” şi va suferi amendamente.

Știrea inițială:

Armata israeliană a informat că palestinieni înarmaţi "au tras şi au aruncat dispozitive explozive" asupra forţelor sale din tabăra de refugiaţi de la Jenin din nordul Cisiordaniei.

Serviciul de ambulanţă al Semilunii Roşii Palestiniene a declarat că doi palestinieni au fost ucişi, iar alţii au fost răniţi.

Atacul a fost cel puţin a treia utilizare a puterii aeriene israeliene în Cisiordania de când violenţa în teritoriu a crescut după atacul armat al Hamas din 7 octombrie în sudul Israelului.

Tabăra de refugiaţi de la Jenin, un bastion al militanţilor palestinieni, a fost centrul unei operaţiuni militare israeliene majore la începutul acestui an.

Totodată, mii de civili israelieni din Cisiordania se înarmează, pe fondul războiului din Orientul Mijlociu. Mulți dintre ei nu au folosit niciodată o armă, însă vor să se știe în siguranță. Așa că merg și la cursuri de instruire.

Datele publicate recent de Ministerul isrealian al Apărării arată că numărul evreilor care au arme este semnificativ mai mare în Cisiordania, decât în restul țării.

Totodată, armata israeliană a aruncat marți pliante în Gaza, cerând palestinienilor să le ofere informații despre ostaticii reținuți de Hamas și oferindu-le protecție și o recompensă.

Gruparea militantă palestiniană a capturat mai mult de 200 de persoane în timpul raidurilor transfrontaliere în Israel, care au ucis 1.400 de persoane pe 7 octombrie. Ministerul palestinian al Sănătăţii spune că atacurile aeriene israeliene asupra Gaza au ucis peste 5.000 de persoane de atunci.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE