Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Tensiuni ONU-Israel. Șeful ONU a făcut lămuriri despre declarațiile sale, interpretate tendențios

Tensiuni între ONU și Israel. Șeful Națiunilor Unite a declarat, printre altele, că în Gaza există „încălcări clare” ale dreptului umanitar, iar ambasadorul israelian la ONU i-a cerut demisia. Ulterior, Antonio Guterres a revenit asupra subiectului și a făcut lămuriri despre declarațiile sale, interpretate tendențios.

26/10/2023 , 08:24

Șeful ONU, lămuriri despre declarațiile sale legate de conflictul Israel-Hamas

Șeful ONU s-a arătat șocat de cum au fost interpretate declarațiile sale.

Antonio Guterres subliniază că nu susține în niciun fel Hamas. Israelul i-a cerut demisia și l-a acuzat că este de partea organizației Hamas. Și asta pentru că a declarat că atacurile din 7 octombrie 2023 nu au apărut din neant și că e foarte îngrijorat de „încălcările clare ale dreptului internaţional umanitar în Gaza”.

Antonio Guterres: „Acest lucru este fals. A fost chiar invers. La începutul intervenției mele de ieri (n.r. marți), am spus clar și citez: Am condamnat fără echivoc actele de teroare oribile și fără precedent din 7 octombrie comise de către Hamas în Israel. Nimic nu poate justifica uciderea, rănirea și răpirea deliberată a civililor sau lansarea de rachete împotriva unor ținte civile. Citat închis. Într-adevăr, am vorbit despre suferințele poporului palestinian. Și, făcând acest lucru, am afirmat clar și citez: Însă suferințele poporului palestinian nu pot justifica atacurile îngrozitoare ale Hamas. Citat închis. Și apoi am continuat intervenția referindu-mă la toate aspectele crizei din Orientul Mijlociu. Cred că era necesar să se stabilească acest lucru, în special din respect pentru victime și familiile lor”.

Știrea inițială:

Sunt tensiuni între ONU și Israel. Șeful Națiunilor Unite spune că în Gaza există „încălcări clare” ale dreptului umanitar, iar ambasadorul israelian la ONU îi cere demisia.

Șeful ONU: „Atacul Hamas nu s-a întâmplat din senin. În Gaza există încălcări clare ale dreptului umanitar” / Israelul: „ONU a eșuat”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut un armistițiu umanitar imediat între Israel și Hamas și eliberarea ostaticilor. În discursul susținut în faţa Consiliului de Securitate, el a declarat că în Gaza există „încălcări clare” ale dreptului umanitar. În replică, ambasadorul israelian la ONU îl acuză pe Guterres de „imparțialitate”.

Consiliul de Securitate s-a reunit de urgență pentru a dezbate situația din Orientul Mijlociu. Iar declarațiile din ședință au reflectat tensiunile din teren.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU: „Este important să recunoaștem că atacurile Hamasului nu s-au întâmplat din senin. Poporul palestinian a fost supus de 56 de ani unei ocupații sufocante. Însă suferințele poporului palestinian nu pot justifica atacurile îngrozitoare ale Hamas, iar aceste atacuri îngrozitoare nu pot justifica pedepsirea colectivă a poporului palestinian”.

Șeful diplomației israeliene l-a acuzat pe secretarul general al ONU că este părtinitor și i-a cerut să plece din funcție.

Gilad Erdan, ambasadorul israelian la ONU: „ONU a eșuat, iar dumneavoastră, domnule secretar general, v-ați pierdut moralitatea și imparțialitatea. Pentru că atunci când spui acele cuvinte groaznice că aceste atacuri atroce nu s-au întâmplat din senin, tolerezi terorismul și, tolerând terorismul, justifici terorismul”.

Ministrul israelian de Externe a anunțat că anulează întâlnirea cu șeful ONU.

„Nu mă voi întâlni cu secretarul general al ONU. După masacrul din 7 octombrie, nu mai e loc pentru o abordare echilibrată. Gruparea Hamas trebuie ștearsă de pe fața pământului!”

Reprezentantul Autorității Palestiniene a subliniat că însuși Consiliul de Securitate al ONU trebuie să oprească suferințele civililor din Fâșia Gaza.

Riyad al-Maliki, ministrul palestinian de Externe: „În ultimele două săptămâni, peste 5.700 de palestinieni au fost uciși, inclusiv peste 2.300 de copii și 1.300 de femei. Pentru populația din Gaza, acesta este echivalentul a 145.000 de cetățeni britanici sau 700.000 de cetățeni americani. Aproape toți cei uciși de Israel sunt civili”.

Secretarul de stat american s-a folosit însă de ocazie pentru a avertiza împotriva escaladării conflictului.

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA: „Statele Unite nu vor un conflict cu Iranul. Nu vrem ca acest război să se extindă. Însă, dacă Iranul sau reprezentanții săi atacă personalul american oriunde s-ar afla acesta, să se știe clar, ne vom apăra oamenii”.

Eforturile diplomatice continuă, însă. Șeful diplomației americane s-a întâlnit cu omologul său francez, Catherine Colonna, și cu cel german, Annalena Baerbock, dar și cu ministrul Securității Regatului Unit, Tom Tugendhat, pentru a discuta situația din Orientul Mijlociu. Iar președintele Franței s-a întâlnit în Israel cu președintele Isaac Herzog și cu premierul Benjamin Netanyahu, iar în Cisiordania cu președintele palestinian, Mahmoud Abbas.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE