Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fostul ministru Hamas al comunicațiilor spune că palestinienii nu susțin gruparea: "Au dat Fâșia Gaza înapoi cu 200 de ani"

Yousef al-Mansi, fost ministru al comunicațiilor Hamas, spune că palestinienii nu susțin gruparea Hamas. Yousef al-Mansi, care s-a predat Israelului, a precizat că cel vinovat este Yahya Sinwar, liderul grupării.

Shin Bet, agenția de securitate a Israelului, a publicat imagini din timpul interogatoriului asupra fostului ministru al comunicațiilor, într-o înregistrare de 14 minute.

Fostul ministru al comunicațiilor Hamas susține că "Sinwar a distrus Gaza"

"Acesta este un grup de oameni nebuni, pe care îl conduce Sinwar. Au distrus Fâșia Gaza, au dat-o înapoi cu 200 de ani. Oamenii din Fâșia Gaza spun că Sinwar și gruparea lui ne-au distrus. Trebuie să scăpăm de ei. N-am văzut pe nimeni în Fâșia Gaza care să-l susțină pe Sinwar, nimeni nu-l place. Oamenii se roagă mereu ca Cel de Sus să ne elibereze de el", a spus Yousef al-Mansi, conform publicației Times of Israel.

În acea înregistrare, fostul ministru Hamas spune că Sinwar nu ar fi, de fapt, susținut și că "are iluzii de grandoare, se simte mai presus de toți ceilalți, acționează doar după cum crede, ia decizii fără să se consulte cu nimeni". El ar fi orchestrat acel atac al grupării Hamas, de pe 7 octombrie, împotriva Israelului.

La fel ca Al-Mansi, mai mulți membri ai Hamas au declarat că atacul din 7 octombrie este împotriva valorilor islamului, care interzice uciderea femeilor, copiilor și bătrânilor.

"Este o erezie, o nebunie. Ce au făcut ei este inacceptabil, conform logicii, religiei sau intelectului. Responsabili pentru acest lucru sunt Sinwar și grupul său", a precizat al-Mansi.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a prezentat "ultimul val de capitulări Hamas în Gaza" și a cerut membrilor grupării să nu mai lupte pentru Sinwar.

Și publicația Jerusalem Post scrie că locuitorii din Fâșia Gaza sunt nemulțumiți de Hamas. Unii au transmis, în presa locală, mesaje către liderul Yahia Sinwar, pe care l-au criticat dur.

Săptămâna trecută, armata israeliană (IDF) a încercuit casa lui Sinwar, însă se bănuiește că el a scăpat și a reușit să se ascundă în sistemul de tuneluri subterane din Fâșia Gaza.

Între timp, Hamas a transmis că prizonierii nu vor putea fi eliberați "în viaţă, fără un schimb şi o negociere".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE