Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Război Israel – Hamas. Mai multe imagini cu bărbați palestinieni reținuți, în posturi umilitoare, stârnesc controverse

Armata israeliană atacă sudul Fâșiei Gaza, și mai ales cel mai mare oraș de acolo, Khan Younis. Potrivit ONU, 80% din populația zonei a fost strămutată, iar situația umanitară se deteriorează foarte mult. Între timp, s-a născut o întreagă controversă, după ce mai multe imagini cu palestinieni reținuți, pe jumătate dezbrăcați, au fost publicate de presa din întreaga lume. Printre ei s-ar afla civili, dar și un jurnalist, potrivit mass-media. Armata israeliană spune că vor fi interogați pentru a se determina dacă au legătură cu Hamas. Vă avertizăm că urmează informații cu puternic impact emoțional.

În imaginile făcute publice de israelieni se văd zeci de bărbaţi palestinieni în lenjerie intimă şi așezați pe pământ, în nordul Fâșiei Gaza. Au capetele înclinate, în timp ce sunt păziți de soldaţi. Armata israeliană susţine că a reţinut sute de persoane, care sunt interogate sub suspiciunea de implicare în activitatea Hamas.

Daniel Hagari, purtător de cuvânt Armatei Israeliene: ”Jabalia și Shujaia sunt puncte de rezistență. Acolo s-au refugiat și teroriștii. Ne luptăm cu ei. Se ascund în subteran, de unde ies și ne luptăm cu ei. Unele dintre lupte, cine rămâne în această zonă...ies, unii din tuneluri, unii din case. Noi investigăm cine este are legătură cu Hamas şi cine nu.”

Fâșia Gaza, cel mai periculos loc din lume pentru copii

Între timp, soldații israelieni au sărbătorit Hanuka - o sărbătoare religioasă importantă, în vreme ce armata continuă bombardarea Fâșiei Gaza. Lupte grele se dau în centrul  și nordul enclavei palestiniene.

În această vastă tabără de refugiați de la Rafah, în sud, ca și în alte părți din Gaza, eforturile de ajutor umanitar sunt zădărnicite de luptele intense.

Organizația Națiunilor Unite spune că foametea în rândul refugiaților nu mai este un avertisment, ci o realitate. Cele mai multe familii nu primesc hrana de care au nevoie în fiecare zi.

UNICEF declară că Fâşia Gaza este din nou cel mai periculos loc din lume pentru copii. A venit și iarna și nu au nici îmbrăcăminte groasă, pături, sau alte produse de bază.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE