Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Avioane israeliene lovesc Libanul. Hezbollah ripostează cu o rachetă mult mai puternică

Hezbollahul libanez a declarat că a efectuat sâmbătă atacuri simultane asupra pozițiilor israeliene de la granița libaneză, în timp ce locuitorii din sudul Libanului au raportat unele dintre cele mai violente lovituri israeliene de până acum în timpul săptămânilor de confruntări transfrontaliere, potrivit Reuters.

Armata israeliană a declarat că avioanele sale de război au lovit ținte ale Hezbollah ca răspuns la un atac anterior de pe teritoriul libanez și că a însoțit atacurile aeriene cu artilerie și bombardamente cu tancuri.

O sursă libaneză familiarizată cu atacurile Hezbollah a declarat că gruparea a lansat o rachetă puternică care nu a fost încă folosită în lupte, afirmând că a lovit o poziție israeliană de peste graniță, din satele Ayta al-Shaab și Rmeich.

Hezbollah a făcut schimb de focuri cu forțele israeliene de-a lungul frontierei libanezo-israeliene de când aliatul său palestinian Hamas a intrat în război cu Israelul la 7 octombrie.

Aceasta marchează cele mai grave lupte la frontieră de la războiul din 2006, dar au fost în mare parte limitate la zona de frontieră.

Liderul Hezbollah Sayyed Hassan Nasrallah, în primul său discurs de la începutul războiului dintre Hamas și Israel, a declarat vineri că escaladarea pe frontul libanez va depinde de evenimentele din Gaza și de acțiunile israeliene față de Liban. El a mai spus că atacurile de până acum la graniță "nu vor fi tot" ceea ce face Hezbollah.

Aproape 60 de luptători Hezbollah au fost uciși în aceste violențe. Surse de securitate și martori din Liban au raportat unele dintre cele mai puternice lovituri israeliene de până acum. Două coloane groase de fum au fost văzute ridicându-se deasupra dealurilor din apropierea orașului libanez Khiyam într-o înregistrare video împărtășită cu Reuters de către Soheil Salami, locuitor din Khiyam, care a declarat că zona a fost lovită de un atac aerian israelian.

Armata israeliană a precizat că printre țintele lovite se numără "infrastructura teroristă, ascunzători de rachete și complexe folosite de" Hezbollah.

Israelul a declarat că nu este interesat de un conflict la granița sa nordică. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat luna trecută Hezbollah să nu deschidă un al doilea front de război, afirmând că acest lucru ar atrage contraatacuri israeliene de o amploare "inimaginabilă" care ar provoca "devastare" în Liban.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE