Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Politologul Cristian Pîrvulescu: ”Războiul din Orientul Mijlociu s-ar putea extinde pe mai multe fronturi”

Războiul s-ar putea extinde pe mai multe fronturi, în nordul și estul Israelului, dacă statul evreu va intra în conflict și cu Hezbollahul.

Declarația a fost făcută pentru Euronews de analistul politic, Cristian Pîrvulescu.

Hezbollah e la puteren în Liban deci Hezbolalhul e într-o situație de forță acolo dacă va afecta sau nu această acțiune rămâne de văzut pentru că liderul Hezbbolah nu s-a pronunțat de 15 zile în niciun fel asupra acestei situații.

Ceea ce așteaptă lumea arabă e ca Hezbollahul să acționeze pentru a scădea presiunea asupra Hamasului, când spun lumea arabă nu mă refer la guvern, mă refer la populație, la cei care susțin cauza palestiniană și nu fac desoebire între Hamas și palestinieni.

Se așteaptă că atacurile să fie și din Liban și din Siria de pe înălțime Goltat care sunt ocupate acum în mare măsură de Jihadul Islamic. În nord și est la granița cu Siria, Înălțimile Golat. Adică pe mai multe fornturi. E ceea ce israelineii au luat în calcul, e un scenariu pe care nu și-l doresc.

Ăsta e motivul pentru care sperau că stetele să nu se implice. Hezbollahul nu e stat chiar dacă participă la guvernare Jihadul isalmic sunt organizații tolerate pin Siria, dar nu e statul sirian. Dar faptul ca Israleul bombardeaza la câteva zile pistele aeroporturilor din Damasc și din Alep arată că există totuși că acele piste ar putea fi folosite.

Nu sunt bombardate și făcute nepracticabile pentru că nu există niciun risc din pareta Siriei de exemplu. Hamas din ce am vazut in presa de azi sustine ca ar fi dispus sa elibereze toți ostaticii.”, a declarat Cristian Pîrvulescu, pentru Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE