Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce rol ar putea avea gruparea Hezbollah în războiul Israel-Hamas

Azi, liderul grupării Hezbollah din Liban va susține un discurs despre conflictul dintre Israel și Hamas. Comunitatea internațională se teme că șeful grupării ar putea anunța oficial intrarea în război împotriva statului Israel. Potrivit Statelor Unite, Hezbollah este finanțată de Iran și a mai fost implicată într-un război cu Israelul, în 2006. 

Gruparea Hezbollah, fondată încă din 1982

Gărzile Revoluționare ale Iranului au fondat Hezbollah în 1982, în mijlocul războiului civil din Liban. Aceasta a făcut parte din efortul Iranului de a exporta Revoluția Islamică din 1979 în întreaga regiune și de a lupta împotriva forțelor israeliene, după invazia Libanului din 1982.

Deoarece împărtășește ideologia islamistă șiită a Teheranului, Hezbollah a recrutat musulmani șiiți libanezi. Gruparea a trecut de la o facțiune obscură la o forță puternic înarmată, cu o influență majoră asupra statului libanez. Statele Unite, unele guverne occidentale și alte state consideră că este o organizație teroristă.

Hezbollah și-a demonstrat progresele militare în 2006, în timpul unui război de cinci săptămâni cu Israelul. Conflictul a izbucnit după ce Hezbollah a intrat în Israel și a răpit doi soldați. Hezbollah a lansat mii de rachete asupra Israelului în timpul conflictului, în care au fost ucise 1.200 de persoane în Liban, majoritatea civili, și 158 de israelieni, majoritatea soldați.

Puterea militară a Hezbollah a crescut după ce gruparea a intrat în Siria, un alt aliat al Iranului în regiune, pentru a-l ajuta pe președintele Bashar al-Assad să lupte împotriva rebelilor musulmani, majoritar sunniți. 

Ce armament deține gruparea Hezbollah 

Hezbollah spune că are arme, inclusiv rachete de precizie și drone, și afirmă că poate lovi toate zonele din Israel. În 2021, liderul Hezbollah, a declarat că gruparea avea 100.000 de luptători. Conform Statelor Unite, Iranul oferă Hezbollah arme și bani. SUA estimează că Iranul i-a alocat grupării sute de milioane de dolari anual.

Începând cu 7 octombrie, Hezbollah a fost implicată în schimburi de focuri transfrontaliere tot mai intense cu Israelul. Hamas și Jihadul Islamic, ambele prezente în Liban, au organizat pentru prima dată atacuri asupra Israelului din Liban, inclusiv o infiltrare transfrontalieră în Israel a Jihadului Islamic, pe 10 octombrie.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că, în cazul în care Hezbollah va deschide un front de război cu Israelul, acest lucru va duce la contraatacuri de o amploare inimaginabilă asupra Libanului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE