Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce nu a fost evacuat niciun român din Fâșia Gaza până acum. Purtător de cuvânt al MAE: „Decizia aparține autorităților israeliene și egiptene”

Radu Filip, purtătorul de cuvânt al MAE, a vorbit la Vocile care contează despre cetățenii români, care încă nu au fost evacuați din Fâșia Gaza. Care sunt criteriile după care sunt făcute selecțiile celor care părăsesc Fâșia?

De ce nu au fost evacuați nici astăzi românii din Fâșia Gaza?

Radu Filip, purtătorul de cuvânt al MAE: „E o întrebare legitimă. Trebuie să țineți cont de faptul că, în primul rând, în ceea ce privește criteriile de selecție și ordinea de prioritate în traversarea punctului de frontieră de la Rafah, această decizie aparține autorităților israeliene și egiptene”.

„Ceea ce s-a întâmplat ieri și ceea ce se întâmplă și astăzi e un lucru îmbucurător, faptul că tranzitul prin punctul de trecere a frontierei de la Rafah este permis. (...) Un al doilea lucru îmbucurător este faptul că autoritățile egiptene ne-au dat asigurări că punctul de frontieră va continua să fie deschis pentru evacuări și în următoarele zile”.

„Toate aceste lucruri creează primele premise în vederea evacuării în siguranță pentru cetățenii români care ne-au solicitat acest sprijin”.

R. Filip: Punctul de frontieră va continua să fie deschis pentru evacuări și în următoarele zile

„Aproximativ 260 de cetățeni români”, spune Radu Filip, așteaptă, la acest moment, să iasă din Fâșia Gaza și se află în apropierea punctului de trecere a frontierei Rafah.

Radu Filip, purtătorul de cuvânt al MAE: „Colegii noștri sunt în dialog constant cu cetățenii menționați, sunt informați cu privire la evoluțiile privind demersurile de evacuare și recomandările de conduită în contextul evoluțiilor de securitate prin teren. Aceasta a fost conduita noastră de la începutul situației din statul Israel, din Fâșia Gaza. (...) Am fost implicați activ în dialogurile cu autoritățile din cele două state, suntem pregătiți în acest moment să asigurăm condițiile necesare pentru evacuarea rapidă și în siguranță a cetățenilor români din acea zonă”.

Ce se va întâmpla după evacuare și unde vor fi duși românii cu dublă cetățenie?

Radu Filip, purtătorul de cuvânt al MAE: „La această întrebare nu vă pot răspunde pentru că răspunsul depinde foarte mult de foarte mulți factori. Nu știm modalitatea prin care aceștia vor fi evacuați, cum li se va permite accesul și preferăm să comunicăm pe aceste repere, ulterior evacuării”.

Care sunt criteriile folosite pentru evacuare?

Radu Filip, purtătorul de cuvânt al MAE: „Tot ce am văzut e că majoritatea cetățenilor evacuați – nu vorbesc de cazurile medicale și nici de funcționarii organizațiilor internaționale – este că aceștia făceau parte sau erau cetățeni ai statelor cu comunități reduse din Fâșia Gaza, e ceea ce am putut observa. (...) Comunitățile din care aceștia (n.r. cetățenii evacuați) făceau parte erau limitate ca număr.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE