Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce se întâmplă cu românii luați ostatici de Hamas în Fâșia Gaza. MAE: ”E vorba despre viața unor oameni și preferăm să ne referim cât mai puțin”

Aproape 260 de cetățeni români au solicitat ajutorul autorităților pentru a fi evacuați din Fâșia Gaza, însă prin punctul de trecere Rafah, care a fost deschis începând de miercuri, a fost permis doar tranzitul funcționarilor organizațiilor internaționale și a cazurilor medicale, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, în direct la Euronews România.

În legătură cu românii capturați de gruparea Hamas, Radu Filip a precizat că nu poate face publice informații despre demersurile făcute pentru eliberare deoarece ar pune în pericol ”viața unor oameni”.

Până la acest moment, potrivit informațiilor transmise de către autoritățile israeliene, cinci persoane cu dublă cetățenie israeliano-română, cu domiciliul în  Israel, au decedat, și alte trei persoane sunt ținute ostatice în Fâșia Gaza.

02/11/2023 , 13:57

MAE, rezervat să dea detalii despre situația persoanelor răpite de Hamas

În direct la Euronews România, purtătorul de cuvânt al MAE a dat asigurări că punctul de trecere a frontierei de la Rafah, dintre Fâșia Gaza și Egipt, rămâne deschis și joi.

”Potrivit informațiilor transmise astăzi de către autoritățile și cele egiptene, tranzitul punctului de frontieră va fi permis doar pentru cazurile medicale și pentru cetățenii dintr-un număr limitat de state cu comunități în Fâșia Gaza”, a precizat Radu Filip, la Euronews România.

Reprezentantul MAE a punctat că autoritățile din Israel și din Egipt ”sunt cele în măsură să decidă criteriile de selecție, dar și ordinea în traversarea punctului de frontieră”.

”Este un lucru îmbucurător că aceleași autorități egiptene și israeliene au dat asigurări că punctul de trecere a frontierei va continua să fie deschis pentru evacuări și în zilele următoare”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al MAE.

Ce șanse au românii din Fâșia Gaza să fie evacuați

”Nu aș vrea să mă lansez în anticiparea anumitor perspective. Tot ce vreau să subliniez este faptul că celula de criză de la Ministerul Afacerilor Externe, prin misiunile noastre diplomatice de la Cairo și de la Tel Aviv, rămânem în legătură cu autoritățile israeliene și egiptene în vederea evacuării cetățenilor români și a familiilor acestora.

Mai mult, echipa consulară mobilă se află în Egipt. Este pregătită să ofere alături de celelalte echipe ale unității de reacție rapidă a celulei de criză MAE, personalul ambasadei României la Cairo și oficiul de reprezentare a României de la Ramallah rămân pregătite să ofere sprijinul consular necesar în vederea evacuării în bune condiții a cetățenilor români și a familiilor care au solicitat acest lucru”, a mai menționat purtătorul de cuvânt al MAE.

MAE, despre evacuarea românilor din Gaza: ”Trebuie să țineți cont că situația de securitate este una volatilă”

”Avem în vedere toate scenariile pe care le putem anticipa. Trebuie să țineți cont că situația de securitate este una volatilă. Nu putem fi siguri că condițiile de securitate vor permite evacuarea cetățenilor români, dar în ceea ce privește demersurile birocratice pentru traversarea în bune condiții a graniței, a punctul de frontieră de la Rafah, au fost îndeplinite.

Acum așteptăm evoluțiile pe această situație, urmând când toate condițiile vor fi îndeplinite să putem oferi sprijin cetățenilor români care ne-au solicitat evacuarea”, a mai spus reprezentantul MAE.

Ce se întâmplă cu românii răpiți de gruparea Hamas

”Informațiile pe care le putem oferi sunt destul de limitate deoarece trebuie să ținem cont că este vorba despre viața unor oameni și preferăm să ne referim cât mai puțin la lucrurile care se întreprind.

Tot ce vă pot spune este că reiterez apelul autorităților române, acela ca toți ostaticii ținuți în Fâșia Gaza să fie eliberați inclusiv cei cu dublă cetățenie”, a mai precizat Radu Filip.

02/11/2023 , 10:22

Evacuarea românilor din Fâșia Gaza. Surse: Important este că Israel a ajuns la o înțelegere cu Egiptul

Cetățenii români aflați în Fâșia Gaza sunt la un pas de a fi evacuați din teritoriul controlat de gruparea Hamas, în condițiile în care blocajele în drum spre punctul de trecere Rafah au dispărut, au declarat surse guvernamentale pentru Euronews România.

”Avem 235 romani cu cereri de ieșire prin Rafah și 50 din Republica Moldova. Avem cereri mai mari față de restul statelor.

Operațiunea este în desfășurare, se discută. Important este că Israel a ajuns la o înțelegere cu Egiptul.

Au fost blocaje Hamas în drumul spre graniță, unii oameni au fost întorși. Acum au dispărut și aceste blocaje”, au precizat sursele citate pentru Euronews România.

Știrea inițială:

În direct la Euronews România, purtătorul de cuvânt al MAE a precizat că ”până în acest moment, aproximativ 260 de cetățeni români și membrii de familie” au solicitat sprijinul autorităților pentru a fi evacuați din Fâșia Gaza.

260 de români din Gaza au cerut să fie evacuați

”Autoritățile israeliene și autoritățile egiptene ne-au informat în cursul nopții că, urmare a negocierilor purtate în ultimele zile, s-a decis deschiderea punctului de trecere a frontierei de la Rafah, dintre Fâșia Gaza și republica arabă Egipt.

Potrivit informațiilor din teren disponibile până la această oră, pentru început va fi permis tranzitul frontierei pentru funcționarii organizațiilor internaționale, cazuri medicale și cetățenii din statele cu comunități reduse din Fâșia Gaza. Pe lista de astăzi nu sunt români”, a afirmat Radu Filip, la Euronews România.

Referitor la situația celor aproape 260 de români, purtătorul de cuvânt al MAE a preciat că ”misiunile noastre diplomatice din Cairo și din Tel Aviv rămân în legătură cu autoritățile israeliene și egiptene pentru evacuarea cetățenilor români și familiilor acestora”.

”Un semnal îmbucurător este faptul că autoritățile egiptene și egiptene ne-au asigurat că punctul de frontieră va continua să fie deschis pentru evacuări și pentru următoarele zile.

De la nivelul celulei de criză a MAE s-a dispus trimiterea în regim de urgență a unei a doua echipe consulare mobile din cadrul unității de reacție rapidă în vederea consolidării capacității de sprijin consular.

Suntem pregătiți să asigurăm condițiile necesare pentru evacuarea cât mai rapidă a cetățenilor români din Fâșia Gaza care ne-au solicitat acest lucru”, a mai menționat purtătorul de cuvânt al MAE.

Câți români se află în Gaza

Radu Filip nu a putut preciza câte zile ar putea dura evacuarea cetățenilor români din Fâșia Gaza ”pentru că situația de securitate de acolo rămâne extrem de volatilă”.

”Trebuie îndeplinite anumite condiții pentru ca trecerea punctul de frontieră să se facă în condiții de siguranță.

În moiemntul în care punctul de trecere a frontierei va continua să fie deschis, va și deschis și pentru cetățenii români. Noi suntem pregătiți ca acest lucru să se desfășoare rapid și fără sincope”, a mai menționat el.

Purtătorul de cuvânt al MAE a reamintit că din datele disponibile la nivelul oficiului de reprezentare a României la Ramallah și Tel Aviv, în Fâșia Gaza sunt aproximativ 350 de cetățeni români și membri de familie, iar dintre aceștia, aproape 260 au cerut ajutorul pentru a fi evacuați din Gaza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE