Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Războiul Israel-Hamas. Purtătorul de cuvânt al IDF: Războiul se va închide când Hamas e dezmembrat. Suntem gata pentru un război lung și dificil

Războiul din Israel a început pe 7 octombrie, după atacurile surprinzătoare ale grupării Hamas. Conflictul este unul extrem de complicat, cu multe implicații, dar și explicații dificile.

Purtătorul de cuvânt al IDF, armata israeliană, Locotenent colonel Jonathan Conricus a vorbit în direct la Euronews România despre cele mai recente operațiuni și rezultate ale armatei israeliene și despre numărul persoanelor ținute ostatice în Fâșia Gaza.

”Într-adevăr, ceea ce facem este să răspundem la atrocitățile făcute de teroriștii Hamas înăuntrul Israelului, pe 7 octombrie. Acesta a fost cel mai grav atac terorist împotriva civililor israelieni din istoria Israelului. Mai mult de 1.000 de israelieni au fost măcelăriți, arși, violați, mutilați și peste 240 de israelieni au fost luați ostatici și sunt ținuți acum în Gaza, iar ceea ce facem noi în această campanie militară este să ne asigurăm că nu se mai întâmplă așa ceva vreodată și că niciodată Hamas nu va mai exista în Fașia Gaza sau va mai avea abilitatea să facă așa ceva împotriva civililor”, a spus Purtătorul de cuvânt al IDF, armata israeliană, Locotenent colonel Jonathan Conricus.

Ce fac forțele Armatei israeliene în Gaza?

Locotenent colonel Jonathan Conricus: ”Ceea ce facem acum este că lovim Hamasul. Facem asta deja de două săptămâni jumătate, din aer îi lovim. O campanie masivă care țintește comandanții lor, infrastructura lor, armele, de unde trag rachetele, sistemul lor de tunele, componentele militare ale Hamas în Gaza. Le lovim din aer și avem și trupe pe teren, în nordul Fâșiei Gaza, care se luptă cu Hamas îndeaproape.”

Ce rezultate a obținut armata israeliană până acum pe teren?

Locotenent colonel Jonathan Conricus: Am omorât mai mult de 50 de comandanți importanți Hamas, oameni importanți din conducerea militară Hamas, din logistică, intelligence, informații, finanțe sau comandanți militari. I-am lovit pe mulți din cei care făceau parte din planificarea loviturilor din 7 octombrie. Acum câteva ore am distrus un important comandant Hamas, care a lucrat la atacurile din 7 octombrie. Am lovit locurile unde își țin muniția, le-am lovit facilitățile, toată infrastructura lor și tunele construite de mulți ani în Gaza, dar nu am terminat. Urmează multe de făcut. Partea finală e să îi eradicăm.

Cât va dura această operațiune?

Locotenent colonel Jonathan Conricus: Va dura oricât trebuie, până vom dezmembra Hamas și noi să ne întoarcem în comunitățile noastre din sudul Israelului. Suntem gata pentru un război lung și dificil. Sperăm că va fi unul scurt. Dar înțelegem că poate fi o luptă lungă și că trebuie să rămânem hotărați și concentrați, puternici pentru casele noastre.  La sfârșit vom învinge și vom elibera și cei aproape 250 de ostatici.

Oriunde există luptă îndeaproape între soldații israelieni și Hamas, vom ieși victorioși. Nu va fi niciun loc pentru Hamas să se ascundă. Războiul se va închide când Hamas e dezmembrat și nu va avea capacitate militară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE