Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Război Israel-Hamas, ziua 26. Premieră: 76 de răniţi palestinieni şi 335 de cetăţeni străini şi cu dublă cetăţenie, evacuaţi din Fâşia Gaza spre Egipt

76 de răniţi palestinieni şi 335 de cetăţeni străini şi cu dublă cetăţenie au fost evacuaţi, miercuri, din Fâşia Gaza spre Egipt, o premieră de la declanşarea războiului, informează AFP, care citează un responsabil egiptean.

Urmăriți și evenimentele din ziua 25 a războiului Israel-Hamas.

Sumar:

  • Continuă bombardamentele armatei israeliene în Fâșia Gaza. O tabără de refugiați a fost atacată. Nu există încă un bilanț al victimelor. Reprezentanții armatei israeliene spun că au eliminat un important lider al grupării Hamas și alte zeci de teroriști. De cealaltă parte, Hamas anunță că va elibera în următoarele zile o parte dintre ostaticii străini.
  • Armata israeliană a anunțat că a înregistrat una dintre cele mai mari pierderi de la izbucnirea conflictului din Fâșia Gaza.
  • Gruparea Hamas susține că 400 de persoane au fost ucise în atacul asupra taberei de refugiați Jabalia.
  • Internetul și conexiunile telefonice din Fâșia Gaza nu mai funcționează din cauza bombardamentelor.
  • Peste 8.000 de persoane, printre care 3.542 de copii, au fost ucise, au precizat autoritățile sanitare din Fâșia Gaza, controlate de grupare Hamas.
  • De cealaltă parte, oficialii israelieni susțin că 1.400 de persoane au fost ucise de la declanșarea conflictului.
  • 800.000 de palestinieni din cele 2.3 milioane din Gaza au fugit în sud.
  • 15 soldaţi israelieni ucişi în luptele de marţi.
01/11/2023 , 20:46

Premieră: 76 de răniţi palestinieni şi 335 de cetăţeni străini şi cu dublă cetăţenie, evacuaţi din Fâşia Gaza spre Egipt

76 de răniţi palestinieni şi 335 de cetăţeni străini şi cu dublă cetăţenie au fost evacuaţi, miercuri, din Fâşia Gaza spre Egipt, o premieră de la declanşarea războiului, informează AFP, care citează un responsabil egiptean, potrivit Agerpres.

La ora 16:30 (14:30 GMT), 76 de răniţi palestinieni, la bordul unor ambulanţe, şi 335 de persoane deţinătoare de paşapoarte străine, la bordul a şase autobuze, au traversat” postul de frontieră de la Rafah, unica deschidere spre lume dinspre micul teritoriu al Gaza care nu se află în mâinile Israelului, a spus acest responsabil, contactat la telefon de AFP la Ismailia (nord-est).

Terminalul din Rafah va fi din nou deschis joi pentru a permite trecerea mai multor cetăţeni străini şi cu dublă cetăţenie”, a anunţat la rândul său o sursă din cadrul serviciilor de securitate egiptene pentru agenţia de presă franceză.

Ce se știe despre persoanele evacuate, miercuri, din Fâșia Gaza spre Egipt

Printre cetăţenii străini evacuaţi din Gaza se numără patru italieni, a anunţat ministrul italian al afacerilor externe, Antonio Tajani, pe platforma X.

„Tocmai au vorbit cu primii patru italieni care au ieşit din Fâşia Gaza. Ei sunt obosiţi, însă în stare de sănătate bună, sunt asistaţi de consulul italian la Cairo. Continuăm să lucrăm pentru a-i scoate pe toţi ceilalţi” cetăţeni italieni, a spus Tajani.

Un „prim grup de cinci cetăţeni francezi” figurează, de asemenea, printre persoanele evacuate, a anunţat Ministerul de Externe al Franţei.

„Continuăm eforturile noastre pentru ca toţi compatrioţii noştri, agenţii noştri şi familiile lor care doresc să poată ieşi din Gaza cât mai repede posibil”, a adăugat ministerul francez, precizând că sunt vizaţi circa 50 de cetăţeni francezi şi familiilor lor.

Marţi, în faţa Congresului american, secretarul de stat Antony Blinken a estimat că „circa 1.000” de cetăţeni americani şi apropiaţi ai lor caută să fie evacuaţi din Gaza - 400 având cetăţenie americană şi restul fiind apropiaţi ai lor care nu deţin ei înşişi cetăţenie americană.

01/11/2023 , 19:43

15 soldaţi israelieni ucişi în luptele de marţi

În luptele pe care armata israeliană le-a desfăşurat marţi în Fâşia Gaza cu gruparea islamistă Hamas şi cu alte miliţii palestiniene au fost ucişi 15 soldaţi israelieni, a anunţat miercuri seară armata israeliană, potrivit agenţiei EFE.

Precedentul bilanţ indica 11 militari israelieni care şi-au pierdut viaţa în luptele de marţi; între timp alţi patru soldaţi au fost adăugaţi pe lista victimelor. De la începutul războiului cu Hamas, pe 7 octombrie, au murit 330 de soldaţi israelieni, mare parte dintre ei în atacul surpriză din acea zi al grupării islamiste asupra sudului Israelului, unde Hamas a ucis peste 1.400 de persoane.

Represaliile israeliene au venit atunci imediat, într-o primă etapă cu bombardamente puternice care au provocat până în prezent circa 8.800 de morţi, majoritatea civili, iar începând din noaptea de vineri spre sâmbătă armata israeliană a pătruns în nordul Fâşiei Gaza, unde continuă luptele.

Potrivit presei israeliene, unii din cei 15 soldaţi israelieni au murit după ce vehiculul lor a fost lovit de o rachetă antitanc, iar alţii după ce tancul în care se aflau a trecut peste un dispozitiv exploziv.

"Suntem într-un război dificil. Va fi un război lung. Am obţinut succese importante, dar avem şi pierderi dureroase", a declarat miercuri premierul israelian Benjamin Netanyahu

01/11/2023 , 15:07

Netanyahu promite ''victoria'' în pofida ''pierderilor dureroase'' de soldaţi israelieni

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a promis miercuri că războiul împotriva Hamas se va încheia cu ''victoria'' Israelului, în pofida ''pierderilor dureroase'' de soldaţi, transmite AFP.

''Suntem într-un război dur. Va fi un război lung'', a declarat Netanyahu într-un comunicat, în care a deplâns pierderile de militari israelieni, la câteva ore după anunţul privind moartea a 11 soldaţi în precedentele 24 de ore în luptele din Fâşia Gaza.

''Le promit tuturor cetăţenilor Israelului: ne vom duce la îndeplinire munca, vom merge înainte până la victorie'', a adăugat şeful guvernului, citat de AFP şi Reuters.

Unsprezece soldaţi israelieni au fost ucişi în lupte intense marţi, a comunicat armata israeliană, fiind vorba despre cele mai mari pierderi într-o singură zi de la debutul operaţiunilor în Gaza.

01/11/2023 , 12:18

Primii cetăţeni străini şi persoane cu dublă cetăţenie au trecut prin terminalul de la Rafah spre Egipt

Zeci de cetăţeni străini şi persoane cu dublă cetăţenie au trecut miercuri din Fâşia Gaza spre Egipt prin punctul de frontieră de la Rafah, deschis pentru prima oară pentru trecerea persoanelor în a 26-a zi a războiului dintre Israel şi Hamas, a relatat de la faţa locului un jurnalist al agenţiei France Presse.

Ei au fost autorizaţi să intre în terminal către ora 07:45 GMT, după ce autorităţile egiptene au anunţat deschiderea acestuia în mod excepţional pentru a permite trecerea a aproape 90 de răniţi palestinieni şi a în jur de 545 de persoane cu dublă cetăţenie şi străini.

Aproximativ 500 de persoane cu dublă cetăţenie şi străini vor primi şi ei permisiunea de a părăsi enclava

Conform unui prim anunţ marţi seară, terminalul urma să permită trecerea doar a răniţilor, dar responsabili egipteni şi palestinieni de la punctul de frontieră au indicat miercuri dimineaţă că în jur de 545 de persoane cu dublă cetăţenie şi străini vor primi şi ei permisiunea de a părăsi enclava.

O listă cu numele, naţionalitatea şi numărul de paşaport a fost publicată de administraţia părţii palestiniene a terminalului.

Potrivit unui responsabil palestinian al terminalului, 88 de răniţi, printre care 40 de copii, femei şi bătrâni, urmau să fie evacuaţi pe la Rafah pentru a fi îngrijiţi în spitale din Egipt.

''Copiii şi unii bătrâni vor avea însoţitori cu ei'', a adăugat responsabilul.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza, Ashraf al-Qudra, a declarat pentru AFP că ministerul a înaintat Egiptului o listă cu 4.000 de răniţi care au nevoie de îngrijiri ce nu pot fi asigurate în Fâşia Gaza.

''Sperăm că vor putea să plece în zilele următoare, pentru că au nevoie de intervenţii chirurgicale ce nu pot fi efectuate în Gaza. Trebuie să le fie salvate vieţile'', a subliniat el.

01/11/2023 , 10:28

Hamas a publicat o listă cu cetățenii străini care ar putea părăsi Fâșia Gaza

Un grup de cetățeni străini și palestinieni cu dublă cetățenie ar putea părăsi Fâșia Gaza în curând, după ce autoritatea de frontieră controlată de gruparea Hamas a publicat o listă cu 400 de persoane care au încercat să plece din acest teritoriu, relatează Washington Post.

Autoritatea a solicitat ca aceste persoane să se prezinte miercuri dimineață la punctul de trecere Rafah, în eventualitatea unei evacuări în Egipt. Totodată, reprezentanții Hamas au precizat că Egiptul a fost de acord să primească 81 de persoane rănite.

01/11/2023 , 10:06

A fost deschis punctul de trecere Rafah

Imagini în direct de la punctul de trecere Rafah din partea Gaza arată zeci de oameni și mașini care intră pe porțile de acces, potrivit Al Jazeera.

Publicația spune că nu a fost văzută încă nicio ambulanță care să treacă.

Urmează ca un număr de palestinieni răniți să fie transportați în Egipt pentru îngrijiri medicale, în timp ce unor cetățeni străini li se va permite, de asemenea, să părăsească Gaza.

Punctul de trecere Rafah a fost deschis dinspre Gaza pentru prima dată de la începutul războiului, la 7 octombrie.

MAE confirmă deschiderea punctului de trecere Rafah

”În continuarea precizărilor Ministerului Afacerilor Externe în contextul situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, precizăm că autoritățile israeliene, împreună cu autoritățile egiptene, au informat în cursul nopții că, urmare a negocierilor internaționale complexe purtate în ultimele zile, s-a decis deschiderea în cursul zilei de astăzi a punctului de frontieră de la Rafah, dintre Fâșia Gaza și Republica Arabă Egipt.

Conform informațiilor din teren disponibile până la această oră, pentru început, va fi permis tranzitul frontierei pentru funcționarii organizațiilor internaționale, cazurile medicale și cetățenii din statele cu comunități reduse în Fâșia Gaza.

MAE, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo si Tel Aviv, rămâne în strânsă legătură cu autoritățile israeliene și egiptene pentru evacuarea cetățenilor români și a familiilor acestora. Autoritățile egiptene și cele israeliene au dat asigurări că punctul de frontieră va continua să fie deschis pentru evacuări și în următoarele zile.

Celula de Criză a Ministerului Afacerilor Externe, activată încă de la debutul crizei și care acționează în regim de permanență, 24/7, menține coordonarea cu alte state  și organizații internaționale care întreprind demersuri similare pentru proprii cetățeni/funcționari. De asemenea, a fost trimisă, în regim de urgență, o a doua echipă consulară mobilă din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE, în vederea consolidării capacității de sprijin consular.

MAE, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo si Tel Aviv, este implicat activ în dialogul cu autoritățile și este pregătit să asigure condițiile necesare pentru evacuarea cât mai rapidă a cetățenilor români din Fâșia Gaza care au solicitat acest lucru pe lângă Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah”, se arată într-un comunicat al MAE.

01/11/2023 , 09:00

800.000 de palestinieni din cele 2.3 milioane din Gaza au fugit în sud

Armata israeliană a declarat că a lovit peste 300 de ținte Hamas în ultima zi și a ucis zeci de militanți. În total, de la începutul conflictului, IDF precizează că a atacat peste 11.000 de ținte.

Se estimează că 800.000 de palestinieni din Gaza au fugit în sud. Mai mult de jumătate din cei 2,3 milioane de locuitori ai teritoriului au fugit din casele lor, sute de mii adăpostindu-se în școli supraaglomerate, conduse de ONU și devenite adăposturi, iar alții s-au refugiat în spitale, alături de pacienți răniți.

01/11/2023 , 08:37

ONU condamnă încălcări ale dreptului internațional umanitar în Fâșia Gaza

Secretarul general al ONU, António Guterres, și-a exprimat îngrijorarea profundă în legătură cu escaladarea conflictului dintre Israel și gruparea Hamas.

”Dreptul internaţional umanitar stabileşte reguli clare care nu pot fi ignorate. Nu este un meniu a la carte şi nu poate fi aplicat selectiv", a afirmat Guterres, marți, la sediul ONU, conform Agerpres.

Guterres a amintit că mai mulți angajați ONU au murit în conflict.

”Protecţia civililor de ambele părţi este primordială şi trebuie să fie respectată în orice moment", a adăugat el,

Secretarul general al ONU a cerut încă o dată un armistiţiu umanitar şi acces nerestricţionat în Fâşia Gaza pentru echipele de ajutor.

Qatarul susține că atacarea taberei de refugiați din Jabalia este ”un nou masacru”

De asesemenea, Qatarul a avertizat că extinderea operaţiunilor israeliene în Fâşia Gaza ar putea ”submina eforturile de mediere şi de dezescaladare” şi a condamnat bombardarea a celei mai mari tabere de refugiaţi din acest teritoriu palestinian.

Ministerul de Externe din Qatar a catalogat bombardarea taberei din Jabalia drept "un nou masacru împotriva poporului palestinian lipsit de apărare", a transmis agenţia oficială de presă din Qatar.

01/11/2023 , 08:18

Secretarul de Stat, Antony Blinken, vizitează Israelul în următoarele zile

Cel puțin 50 de civili palestinieni și un comandant al grupării Hamas au fost uciși în urma bombardamentelor israeliene asupra taberei de refugiați Jabalia din Fâșia Gaza. Medicii fac eforturi pentru a acorda îngrijiri persoanelor rănite, în pofida lipsei de alimente, combustibil și materiale sanitare de bază, relatează Reuters.

Armata israeliană (IDF) a anunțat că 11 militari au fost uciși marți în luptele din Fâșia Gaza, fiind cea mai mare pierdere înregistrată de forțele armate de la declanșarea conflictului împotriva grupării Hamas, la 7 octombrie.

Potrivit autorităților israeliene, aproape 300 de miliari și 1.100 de civili au murit.

Postul de radio al IDF a anunțat că cei mai mulți dintre militarii uciși erau infanteriști ale căror vehicule blindate au fost lovite de rachete. De asemenea, reprezentanții Armatei israeliene au precizat că în atacurile aeriene asupra localității Jabalia, unde se află cea mai mare tabără de refugiați din Gaza, a fost ucis Ibrahim Biari, un comandant Hamas.

Purtătorul de cuvânt al organizației Hamas, Hazem Qassem, a calogat afirmația drept un pretext israelian pentru uciderea civililor. Oficiali palestinieni din domeniul sănătății au declarat că cel puțin 50 de palestinieni au fost uciși și 150 răniți.

Gruparea Hamas susține că sunt 400 de morți și răniți în Jabalia, care găzduiește familii de refugiați din războaiele cu Israelul care datează din 1948. Reuters nu a putut verifica în mod independent datele raportate privind victimele.

Cel puțin 8.525 de palestinieni, dintre care 3.542 de copii, au fost uciși în bombardamentele din Gaza, potrivit cifrelor Ministerului Sănătății al Hamas publicate înainte de loviturile asupra Jabalia. Gaza a devenit "un cimitir pentru mii de copii", a declarat un purtător de cuvânt al Unicef.

Departamentul de Stat al SUA a confirmat că secretarul de Stat, Antony Blinken, va vizita Israelul vineri pentru întâlniri cu membrii guvernului. La începutul acestei luni, Blinken a vizitat Israelul, Iordania, Qatar, Bahrain, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Egipt.

SUA și Israelul iau în considerare posibilitatea de a crea o forță multinațională care ar putea include trupe americane, britanice și franceze în Fâșia Gaza, în cazul în care forțele israeliene reușesc să înlăture Hamas. Oficialii americani și israelieni ar fi discutat, de asemenea, despre o a doua opțiune care ar stabili o forță de menținere a păcii sau o a treia opțiune care ar plasa Gaza sub supravegherea temporară a ONU.


Exploziile au continuat și în noaptea de marți spre miercuri în Fâșia Gaza, în timp ce acțiunile militare israeliene au continuat.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a explicat pentru Euronews România scopul acțiunii militare în tabăra de refugiați din Jabalia.

”În Jabalia am lovit un comandat foarte important al Hamas, pe care l-am ucis și am lovit și infrastructura lor (a militanților n.r.) din acea zonă. Am ucis peste 40 de înalți comandanți militari ai Hamas și oameni care contează pentru mașinăria militară a Hamas”, a declarat Jonathan Conricus, purtător de cuvânt al Armatei Israeliene (IDF), la Euronews România.

Informația a fost confirmată și de contraamiralul israelian Daniel Hagari.

”În această noapte l-am eliminat pe teroristul criminal Ibrahim Biari. Biari este principalul lider combatant din nordul Fâșiei Gaza de când forțele IDF au intrat în Gaza. De asemenea, a participat la masacrul din 7 octombrie. În timpul asasinării sale, au fost uciși mulți teroriști - teroriști care au stat cu el în clădire și în zona subterană”, a explicat contraamiralul Daniel Hagari, din cadrul IDF.

Bilanțul victimelor atacului asupra taberei de refugiați din Jabalyia nu se cunoaște încă. Însă imaginile arată salvatori care scot bărbați, femei și copii dintre dărâmături.

Directorul spitalului din apropiere, unde au fost transportate victimele, a declarat că sute de persoane au fost rănite sau ucise, dar nu a oferit cifre exacte.

Bombardamente asupra Israelului, lansate de rebelii din Yemen

În același timp, rebelii Houthi din Yemen, finanțați de Iran, au anunțat că au atacat Israelul cu rachete și drone.

”Forțele noastre armate au lansat o serie mare de rachete balistice și un număr mare de drone care au vizat diverse ținte ale inamicului israelian în teritoriile ocupate”, a menționat brigadierul Yahya Saree, purtător de cuvânt al Armatei Houthi.

Autoritățile egiptene se pregătesc să primească 81 de palestinieni răniți din Fâșia Gaza, au anunțat surse medicale și servicii de securitate.

Punctul de trece Rafah ar putea fi deschis de Egipt pentru răniții din Gaza

Egiptul a condamnat în termeni duri atacurile lansate de Israel asupra taberei de refugiați Jabalia, avertizând cu privire la ”consecințele continuării acestor atacuri nediscriminatorii care vizează civili lipsiți de apărare", se arată într-o declarație a Ministerului de Externe, citată de The Guardian.

Egiptul se pregătește să trateze, începând de miercuri, palestinienii răniți din Fâșia Gaza bombardată, odată cu deschiderea unui punct de trecere a frontierei pentru oameni după săptămâni de război, au declarat pentru AFP surse medicale și de securitate.

Egiptul s-ar pregăti să primească palestinieni răniți din Fâșia Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah pentru a le oferi îngrijiri medicale, au declarat marți surse medicale și de securitate.

"Echipe medicale vor fi prezente mâine (miercuri) la punctul de trecere pentru a examina cazurile care vin (din Gaza) imediat ce ajung... și pentru a stabili spitalele la care vor fi trimise", a declarat pentru AFP un oficial medical din orașul egiptean El Arish.

Un fotograf al AFP a observat marți un număr mare de ambulanțe adunate în partea egipteană a punctului de trecere.

Autoritatea de frontieră din Fâșia Gaza, aflată sub controlul grupării Hamas, a anunțat că Egiptul a fost de acord să lase să intre miercuri 81 dintre cei mai grav răniți prin Rafah, singurul punct de trecere care nu este controlat de Israel.

O sursă de securitate de la punctul de trecere Rafah a confirmat informația, care a fost raportată anterior de canalul de știri Al-Qahera, afiliat statului.

Oficialul medical a adăugat că un spital de campanie cu o suprafață de 1.300 de metri pătrați (aproximativ 14.000 de metri pătrați) va fi construit pentru a-i primi pe palestinienii răniți în orașul Sheikh Zuweid din nordul Sinaiului, la aproximativ 15 kilometri (nouă mile) de Rafah.

Conexiunile la Internet și telefon din Gaza, oprite din cauza bombardamentelor

Comunicațiile și internetul sunt din nou sistate în Fâșia Gaza, potrivit principalului furnizor de telecomunicații din zonă.

Operatorul palestinian de telecomunicaţii Paltel a anunţat miercuri o întrerupere "totală" a liniilor telefonice şi de internet în Fâşia Gaza, asediată de armata israeliană, conform AFP.

”Cu regret îi anunţăm pe compatrioţii ţării noastre iubite o întrerupere totală a comunicaţiilor şi a serviciilor de internet în Gaza", a indicat Paltel pe reţeaua de socializare X (fosta Twitter).

În acest context, conflictul dintre Israel și Hamas continuă să se extindă la nivel diplomatic. Chile și Columbia au decis să-și retragă ambasadorii din Israel.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE