Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un fost militar român în Israel, care a luptat 20 de ani în Gaza și Liban, dezvăluie cum intervine armata în conflictul cu Hamas

David Maxim, un fost militar în armata Israelului, care a luptat peste 20 de ani în Gaza și în Liban, a explicat cum intervin luptătorii israelieni în regiune, astfel încât să evite pe cât posibil rănirea civililor.

David Maxim: "Prin tuneluri încape o mașină"

David Maxim: "Aceasta e noua dimensiune a luptei, e o luptă mai complicată decât în alte zone în care te poți lupta. E o zonă închisă, e o luptă de teren construit, luptă de teren demolat, ceea ce este o noutate pentru că nu mai ai aceleași repere.

Dacă dintr-o clădire întreagă știi de unde trage, de exemplu de la o fereastră, într-o clădire demolată nu mai ai reperul ferestrei, balconului. Din ce în ce mai des apar tunelurile betonate, încape o mașină în axele principale, dar să nu vă imaginați vreun tunel cu șosea betonată, vorbim de un gen de grotă prin care trece mașina la rasul ușilor."

Armata israeliană este foarte avansată tehnologic

David Maxim: "Armata israeliană folosește metode foarte avansate tehnologic, Vorbim de drone care zboară în tunel, de roboței care se duc înaintea soldaților, vorbim de sistemul enorm de informații și contrainformații.

Deci oamenii știu că va veni atacul, există flyere care sunt aruncate din aer, există alarme, sms-uri care vin automat în Gaza sau în zona care urmează să fie bombardată. Până și sistemul de telefonie din Gaza e tot grație Israelului."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE