Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce se contrazic liderii lumii în ceea ce privește războiul din Israel. C. Pîrvulescu: "E o situație imposibilă"

Războiul din Israel a ajuns în ziua a 20-a, iar armata IDF a făcut deja primele incursiuni terestre în Fâșia Gaza, așa cum a promis. Însă a fost doar un raid țintit, după care soldații au părăsit zona, după spusele lui Benjamin Netanyahu.

Numai că intervenția masivă, în forță, însă nu a avut loc din cauza ostaticilor folosiți de Hamas pe post de scuturi umane. Însă bombardamentele continuă de ambele părți. Dacă scutul israelienilor Iron Dome reușește să respingă majoritatea rachetelor, Hamasul nu face față forței armatei IDF.

Astfel, Guvernul din Gaza anunță mereu că israelienii fac o mulțime de victime colaterale, în special civili. Numai că veridicitatea informațiilor nu poate fi verificată.

C. Pîrvulescu: "Este o situație imposibilă, fără ieșire"

În tot acest context, comunitatea internațională s-a împărțit în ceea ce privește pozițiile avute față de această intervenție. Are dreptul Israelul să o întreprindă sau nu? Aceasta este, în continuare, marea întrebare care a scindat marii lideri ai lumii. La Euronews România, în cadrul emisiunii Vocile care contează, politologul Cristian Pîrvulescu a oferit o explicație.

Cristian Pîrvulescu: "După cum vedeți, nu există comunitate internațională, există poziții cât se poate de diferite. Există pozițiile lumii arabe și musulmane, la care se adaugă destul de multe poziții din ceea ce se numește sudul global, care sunt mai degrabă în favoarea Palestinei și uneori chiar în favoarea Hamasului.

Fac o paranteză aici, unii din liderii Hamas sunt pe teritoriul Turciei, nici măcar nu au fost acceptați pe teritoriul Qatarului. De altfel, unul din reproșurile care i se fac Mossadului este că nu a sesizat că toți liderii politici ai Hamas au părăsit Gaza, pentru că era deja un semn de întrebare, iar Qatar nu l-a primit pe unul dintre ei, așa că este găzduit în Turcia. Iar Turcia este un concurent al Iranului în ceea ce privește tendințele imperialiste din zonă.

Revenind la problemă, nu este vorba despre o poziție a comunității internaționale, decât în ceea ce privește atacurile din 7 octombrie, dar și aici nu e la fel de clar. Vestul consideră inadmisibil pentru că vorbim despre o organizație teroristă, guvernul din Gaza este unul terorist și nu se poate negocia cu el în niciun fel. Nu ne referim la Autoritatea Palestiniană din Cisiordania.

Câtă vreme celelalte state din zona arabă, din zona musulmană sunt mult mai tolerante, nu toate acceptă Hamas, unele chiar și-ar dori ca Hamas să dispară, pentru că există un risc ca situația din zonă să devină complicată și pentru Egipt, și pentru Iordania. Dar nimeni nu are curajul să se împotrivească străzii arabe, care este emotivă, furioasă și care, în momentul de față, susține cu ardoare cauza palestiniană, făcându-se că nu observă pogromul înfiorător din 7 octombrie."

Are dreptul Israel să atace Gaza?

C. Pîrvulescu: "Se vorbește mult de drept umanitar, de drept internațional, dar Israel este în totalitatea drepturilor sale în momentul în care face aceste atacuri în Gaza, ele nu sunt contrare drepturilor războiului. Israelul a fost atacat, Israelul nu săvârșește un genocid, pentru că, în momentul de față, încearcă să schimbe situația.

Un pogrom înfiorător în care au fost omorâți, pentru că erau evrei, 1.400 de oameni, este întors și pus de propaganda Hamas și palestiniană în raport cu victimele din Gaza. Dar noi nu știm care e numărul victimelor din Gaza, noi știm ce ne spun cei care transmit din Gaza că ar fi acest număr de victime.

Dar ne aducem aminte de situația de la spitalul din Gaza, când informațiile au fost contradictorii și când, în realitate, numărul de victime a fost mult mai mic decât cel pe care Ministerul Sănătății Hamas îl transmite.

Așa că datele care vin din Gaza sunt speculate, ele creează o stare de emotivitate internațională care urmărește să pună Israelul în defensivă pentru a nu declanșa atacul terestru împotriva Hamas. Iar Israelul nu poate să nu declanșeze atacul pentru că asta ar însemna că Hamas a câștigat. Or Hamas nu poate să câștige."

Cine are dreptul de a revendica Fâșia Gaza?

Contradicțiile la nivel global se întrețin în ceea ce privește această dilemă, iar secretarul general al ONU, Antonio Guterres a făcut o afirmație care a învolburat și mai mult apele. El a spus că "atracul Hamas nu a venit dintr-un vid", că a existat o problemă cu drepturile palestinienilor și a vorbit despre "56 de ani de ocupație a palestinienilor de către Israel".

C. Pîrvulescu: "Cred că Guterres și-ar fi putut alege ceva mai atent cuvintele. Pe de altă parte, s-a aflat pe o poziție pe care ONU se afla de la început, din 1948, din ziua în care Israel și-a declarat independența. Și nu și-a declarat independența de vreun stat numit Palestina, ci și-a declarat-o în momentul în care mandatul britanic a încetat, iar acel mandat a început în acea zonă după Primul Război Mondial.

Iar înainte de Primul Război Mondial, acolo a fost Imperiul Otoman. Iar înainte de Imperiul Otoman, acolo a fost Califatul Arab. Niciodată nu a fost acolo un stat numit Palestina, a fost un teritoriu care a fost numit Palestina în virtutea Feniciei antice. Dar dacă e să discutăm despre cine are întâietate în zonă, ajungem la o discuție foarte specială și nu are sens.

ONU a stabilit de la început că există două state, dar în momentul în care Israel și-a declarat independența, a fost atacat de statele arabe și a câștigat războiul cu ele. Nu Israelul a atacat, ci Israelul a fost atacat în nenumărate rânduri. Inclusiv pe 7 octombrie, cu sălbăticie, săvârșindu-se acte de o violență care nu are precedent. Acea violență era menită să provoace Israelul să atace Gaza, ca să transforme acest atac într-o criză regională sau internațională.

Faptul că atacul la sol întârzie, deși este bine pregătit, dincolo de discuții și zvonuri, vine din dorința israelienilor, în special a politicienilor, de a avea o incursiune de succes, pentru a nu se întâmpla ca în 2005, când au intrat nepregătiți și când incursiunea s-a transformat într-un război destul de neclar și vedem care sunt consecințele."

  • "Israelul a fost atacat, Israelul nu săvârșește un genocid".

Cronologia războiului din Israel - cele mai importante evenimente

  • Pe 7 octombrie, Hamas atacă Israelul și ucide 1.400 de oameni, iar 200 sunt luați ostatici.
  • Pe 8 octombrie, Israelul declară stare de război și răspunde militar.
  • Pe 9 octombrie, peste 500 de ținte au fost lovite în Fâșia Gaza și rezultă peste 1.100 de morți în cele două tabere.
  • Pe 11 octombrie, ONU atenționează asupra crizei umanitare care se prefigura în Gaza.
  • Pe 15 octombrie au loc proteste de solidaritate cu palestinienii în mai multe orașe din lume.
  • Pe 18 octombrie, Hamas spune că israelienii au bombardat un spital din Gaza și au făcut 500 de victime.
  • Pe 19 octombrie, Joe Biden se întâlnește cu Benjamin Netanyahu, la Tel Aviv.
  • Pe 20 octombrie, Antonio Guterres vizitează Rafah.
  • Pe 21 octombrie, primele camioane cu ajutor umanitar intră în Gaza.
  • Pe 24 octombrie, OMS spune că aproape 75% din unitățile medicale din Gaza nu mai funcționează.
  • Pe 25 octombrie, Crucea Roșie spune că în Gaza e cea mai gravă criză umanitară.
  • Pe 26 octombrie, Israelul lansează o operațiune în nordul Fâșiei Gaza.

Emmanuel Macron consideră că e o greșeală ca Israel să pătrundă în Gaza

O altă poziție oarecum surprinzătoare a venit din partea președintelui Franței, Emmanuel Macron. Liderul de la Elysee susține că Israelul "face o eroare" dacă intervine terestru în Gaza, pentru că ar ucide mulți civili. El îi sfătuiește pe israelieni "să evite o intervenție masivă la sol".

C. Pîrvulescu: "E puțin scoasă din context declarația lui Macron. El a fost în Israel, Iordania, Cisiordania și Egipt, în încercarea de a face ceea ce nu a reușit Biden săptămâna trecută, din cauza atacului cu rachetă de la spitalul din Gaza.

În întâlnirea cu Herzog și cu Netanyahu, a fost clar în ceea ce privește dreptul Israelului de a interveni în Gaza. Consideră că ar fi o eroare ca această intervenție să se transforme într-o răzbunare. Și ministrul de Externe palestinian a folosit această expresie, spunând că Israelul duce un război de răzbunare.

Dar și Biden atrăgea atenția Israelului să nu repete greșelile pe care SUA le-au făcut după atentatele din 11 septembrie 2001. Deci toți se referă la modul în care se va interveni în Gaza, nimeni nu contestă dreptul Israelului de a interveni.

Cancelarul german spunea că nu are îndoieli în ceea ce privește acțiunile Israelului în conformitate cu dreptul internațional, inclusiv loviturile pe care le dă. Nu putem să comparăm. Lovituri care sunt îndreptate împotriva unor ținte militare legitime, puncte de comandă, lansatoare de rachete. Nu se poate compara asta cu o acțiune teroristă feroce. Nu e vorba de o acțiune de război, ci de o acțiune care a urmărit să înspăimânte și să provoace, a urmărit să atragă Israelul în Gaza, pentru a crea o criză internațională.

Trebuie să înțelegeți că Hamas e pregătit pentru război. Nu a declanșat acel atac din 7 octombrie doar ca să se răzbune, ci a vrut să provoace și acesta este și motivul pentru care acest război trebuie pregătit cu foarte multă grijă.

Evident, este o obligație pe care o are Israel să protejeze populația civilă, dacă vrea să demonstreze că este o democrație. Dar sunt, din nefericire, morți civili în Gaza, este o criză umanitară.

Pe de altă parte, încetarea focului, permiterea ajutoarelor umanitare nu este altceva decât o întărire a Hamasului. Și suntem cu toții conștienți, este o situație imposibilă, fără ieșire. Dincolo de tensiunile care au existat permanent anul acesta în Israel, dincolo de atacurile coloniștilor în Cisiordania, Israelul, după atacul din 7 octombrie, trebuie să răspundă, nu poate să lase nepedepsit un act terorist, pentru că actele teroriste de acest gen se vor înmulți.

Avem deja Bucha și un criminal de război nepedepsit, Vladimir Putin, acolo e mult mai greu să intervenim. Vom lăsa aceste acte să se înmulțească astfel încât pământul să devină o zonă absolut nesigură din cauza teroriștilor care vor justifica crime abominabile prin idei așa-zis nobile? Nu cred că se poate."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE