Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Războiul Israel-Hamas, ziua 20. Ministerul Sănătății din Gaza a publicat o listă cu peste 7.000 de palestinieni uciși în bombardamentele israeliene

Armata israeliană afirmă că a desfășurat o operațiune în nordul Fâșiei Gaza în vederea pregătirii următoarelor etape de luptă.

Sumar:

  • Într-un discurs televizat, premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a ameninţat pe militanții Hamas, din Fâşia Gaza şi din afara acesteia.
  • O rachetă Hamas a lovit în apropiere de Tel Aviv
  • Premierul israelian a lansat un avertisment la adresa Hamas
  • Iranul acuză Israelul de comiterea unui genocid în Gaza
  • Ministrul de externe al Iranului, Hossein Amirabdollahian, se află în SUA, iar vizita sa este legată de conflictul din Gaza
  • Israelul a întreprins în timpul nopţii ''operaţiuni ţintite'' cu tancuri în Gaza
26/10/2023 , 21:08

Ministerul Sănătății din Gaza a publicat o listă cu peste 7.000 de palestinieni uciși în bombardamentele israeliene

Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza, teritoriu controlat de mişcarea islamistă Hamas, a publicat joi un document de 212 pagini care conţine, potrivit acestuia, numele şi codurile numerice personale a peste 7.000 de palestinieni ucişi în timpul bombardamentelor israeliene din Gaza, lansate ca represalii la atacul Hamas din 7 octombrie din Israel, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Ministerul a publicat lista după ce preşedintele american Joe Biden şi armata israeliană au pus sub semnul întrebării cifrele privind victimele atacurilor aeriene israeliene publicate de autorităţile din Gaza.

Joi, Ministerul Sănătăţii din Gaza a anunţat, citat de AFP, că 7.028 de persoane, printre care 2.913 copii şi 1.709 femei, au fost ucise şi 18.484 au fost rănite de la debutul bombardamentelor asupra Fâşiei, pe 7 octombrie.

26/10/2023 , 20:07

Ministrul Apărării al Israelului: Creăm condițiile pentru următoarele etape ale războiului

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, le-a transmis joi seara cetățenilor israelieni că trebuie să se pregătească de o luptă îndelungată în cazul conflictului cu gruparea Hamas.

”Creăm condițiile pentru continuarea campaniei și vor urma mai multe etape”, a precizat Gallant, citat de publicația Haaretz.

Ministrul israelian al Apărării a dat asigurări că ”operațiunea terestră va avea loc”.

Referitor la cele 224 de persoane capturate de gruparea Hamas în Fâșia Gaza, Gallant a afirmat că este hotărât să depună ”toate eforturile pentru ca ostaticii să se întoarcă la familiile lor”.

”Aceasta este cea mai mare datorie a mea, alături de o victorie completă în război”, a mai spus oficialul isaelian.

De cealaltă parte, un reprezentant al Brigăzilor al-Qassam, a precizat că ”aproape 50” de ostatici aflați în Fâșia Gaza au fost uciși din cauza bombardamentelor israeliene, potrivit The Guardian.

Mai mult, Agenția ONU pentru ajutorarea refugiaților palestinieni (UNRWA) a anunțat că stocurile de combustibil din Fâșia Gaza sunt aproape epuizate, ceea ce va duce la ”oprirea serviciilor de salvare”.

În tot acest timp, premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că va fi adoptată cât de repede posibil o lege privind reabilitarea comunităților de la granița cu Fâșia Gaza.

26/10/2023 , 19:08

Forțele de apărare israeliene afirmă că l-a ucis pe adjunctul șefului serviciilor de informații Hamas

Forțele de apărare israeliene (IDF) au declarat că l-au ucis pe șeful adjunct al direcției de informații a Hamas, Shadi Barud, într-un atac efectuat joi în Fâșia Gaza.

FDI l-a acuzat pe Barud că a planificat atacurile Hamas din 7 octombrie din sudul Israelului împreună cu actualul său lider din Gaza, Yahya Sinwar.

26/10/2023 , 17:08

ONU avertizează privind epuizarea combustibilului în Gaza: "Următoarele 24 de ore sunt foarte critice"

Agenția ONU pentru refugiații palestinieni spune că are nevoie urgentă de combustibil pentru a continua operațiunile umanitare care salvează vieți.

"Dacă nu se primește combustibil în Gaza, UNRWA va fi nevoită să reducă semnificativ și, în unele cazuri, să își oprească operațiunile umanitare în întreaga Fâșie Gaza. Următoarele 24 de ore sunt foarte critice", a declarat UNRWA.

Israelul a refuzat să lase să intre combustibilul odată cu transporturile de ajutoare, spunând că acesta ar putea fi confiscat de Hamas.

Peste 613.000 de persoane care au rămas fără adăpost în urma războiului se adăpostesc în 150 de unități ale UNRWA din teritoriul distrus - unul dintre cele mai dens populate locuri din lume.

"În ultimele 24 de ore, alți trei membri ai personalului UNRWA au fost uciși, ajungând la un total de 38 de membri ai personalului uciși", a declarat acesta.

26/10/2023 , 11:21

Israelul a întreprins în timpul nopţii ''operaţiuni ţintite'' cu tancuri în Gaza

Israelul a întreprins "operaţiuni ţintite" cu tancuri în nordul Fâşiei Gaza, în noaptea de miercuri spre joi, a anunţat armata israeliană, informează AFP.

"În timpul nopţii, armata a întreprins un raid ţintit cu tancuri în nordul Fâşiei Gaza, în cadrul pregătirilor sale pentru următoarele etape de luptă", potrivit unui comunicat al purtătorului de cuvânt al armatei israeliene.

Soldaţii "au părăsit zona" la sfârşitul operaţiunii, a adăugat el.

Miercuri seara, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a confirmat pregătirea unei ofensive terestre împotriva Hamas în Fâşia Gaza.

"Când, cum, cât, şi considerentele pe care noi le luăm în considerare, nu pot intra în detalii", a adăugat el.

În aşteptarea acestei probabile ofensive, promise de nenumărate ori după atacul sângeros fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian pe 7 octombrie, armata israeliană a bombardat neîncetat acest mic teritoriu de 362 de kilometri pătraţi, unde locuiesc 2,4 milioane de palestinieni.

Atacul Hamas din 8 octombrie a făcut peste 1.400 de morţi în Israel, în principal civili, potrivit autorităţilor.

Hamas, care din 2007 deţine controlul în Fâşia Gaza, supusă unui "asediu total" care o privează de apă, hrană şi electricitate, a anunţat miercuri un nou bilanţ de peste 6.500 de morţi, majoritatea civili, din 7 octombrie până în prezent.

26/10/2023 , 10:43

Ministrul de externe al Iranului a mers în SUA

Ministrul de externe al Iranului, Hossein Amirabdollahian, a efectuat o vizită surpriză în SUA, legat de conflictul din Gaza, relatează joi dpa, citând MAE de la Teheran.

Vizitele înalţilor oficiali iranieni în Statele Unite, considerate duşman de moarte al republicii islamice, sunt un lucru rar, notează dpa.

Şeful diplomaţiei iraniene a sosit la New York miercuri seara, a precizat Ministerul de Externe al Iranului, într-un comunicat care menţionează că acesta intenţionează să susţină interesele palestinienilor la o reuniune a ONU, potrivit Agerpres.

Israelul continuă raidurile aeriene asupra Fâşiei Gaza, după atacul din 7 octombrie al grupării Hamas. Ulterior, au avut loc şi schimburi de focuri la graniţa dintre Israel şi Liban, înregistrându-se decese de ambele părţi.

Israelul şi SUA au avertizat mişcarea libaneză Hezbollah, susţinută de Iran, să nu deschidă un al doilea front în acest război.

Liderii iranieni au salutat atacurile Hamas asupra Israelului, dar au negat complicitatea directă.

26/10/2023 , 08:51

Iranul acuză Israelul de comiterea unui genocid în Gaza

Iranul a acuzat Israelul de comiterea unui genocid împotriva palestinienilor din Fâşia Gaza, în timp ce Israelul şi-a intensificat atacurile asupra acestui teritoriu palestinian ca răspuns la atacul sângeros al Hamas pe teritoriul său din 7 octombrie, transmite AFP.

"Atacurile regimului sionist au atins o asemenea intensitate încât se pare că obiectivul este masacrul poporului palestinian din Gaza", a declarat ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian într-o scrisoare adresată Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk.

"Declaraţiile autorităţilor regimului israelian şi atacurile pe scară largă şi sistematice ale forţelor sioniste în Fâşia Gaza arată că este vorba de o campanie de genocid a poporului palestinian", a acuzat şeful diplomaţiei iraniene.

Tot miercuri, ayatollahul Ali Khamenei, cea mai înaltă autoritate din Iran, a acuzat Statele Unite că "dirijează într-un fel" operaţiunile Israelului împotriva Hamas în Fâşia Gaza şi a decretat că "naţiunea palestiniană" va ieşi "învingătoare" din conflict.

Secretarul de stat american Antony Blinken a emis marţi un avertisment către Teheran, declarând că SUA vor răspunde "decisiv" în cazului oricărui atac efectuat de "Iran sau intermediarii săi" în Orientul Mijlociu.

Netanyahu amenință Hamas

"Toţi membrii Hamas sunt condamnaţi - deasupra pământului, sub pământ, în Gaza şi în afara Gazei", a spus premierul Netanyahu. Israelul se află în mijlocul unei "lupte pentru existenţa sa", a adăugat el, potrivit dpa.

Mii de militanți au fost deja ucişi de la masacrul islamist Hamas din 7 octombrie şi acesta este "abia începutul", a spus el.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu îşi propune să "conducă Israelul către o victorie decisivă". Israelul "se pregăteşte pentru un atac la sol. Nu voi spune când, cum şi câţi", a spus Netanyahu despre ofensiva mult aşteptată asupra Fâşiei Gaza după atacurile Hamas din 7 octombrie.

Purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, a declarat miercuri seara că forţele aeriene israeliene continuă să atace ţinte din Fâşia Gaza în pregătirea unei ofensive terestre, atacuri care au inclus miercuri lovirea "infrastructurii subterane a terorii", a spus el."Fiecare lovitură ne îmbunătăţeşte situaţia pentru etapele următoare", a spus Hagari.

Mai devreme în cursul zilei de miercuri, agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni a declarat că operaţiunile sale de acordare de ajutor în Fâşia Gaza asediată mai aveau doar puţine ore până să se "oprească" dacă Israelul nu ridică blocada privind aprovizionarea cu combustibil.

Acest avertisment vine în contextul în care un alt convoi de camioane care transporta provizii extrem de necesare precum medicamente, lapte praf şi apă a intrat în Fâşia Gaza prin punctul de trecerea Rafah din Egipt. De sâmbătă, un total de 62 de camioane au ajuns pe teritoriul palestinian, o picătură într-un ocean, după cum apreciază organizaţiile care acordă asistenţă. Doar opt au camioane au traversat frontiera până miercuri după-amiază, în pofida speranţei că vor intra 20.

Israelul refuză să permită pătrunderea combustibilului, susţinând că Hamas îl va redirecţiona pentru a-l folosi în operaţiunile sale. Israelul afirmă, de asemenea, că militanţii stochează combustibil în rezervoare mari în aşteptarea unei invazie terestre.

Spitalele, agenţiile care acordă asistenţă şi Naţiunile Unite afirmă că sistemul medical din Fâşia Gaza este în pragul colapsului total.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a spus că spitale din Fâşia Gaza au fost deja nevoite să închidă din cauza lipsei de combustibil, punând în pericol viaţa a 2.000 de pacienţi cu cancer, 1.000 de pacienţi care fac dializă şi 130 de copii născuţi prematur, împreună cu pacienţii operaţi şi cei aflaţi la terapie intensivă.

Haaretz: O rachetă Hamas a lovit în apropiere de Tel Aviv

O rachetă a lovit o clădire din centrul orașului israelian Rishon Letzion, din apropiere de Tel Aviv. Cel puțin patru persoane au fost rănite în urma atacului, au precizat serviciile israeliene de intervenție, scrie publicația Haaretz.

La fața locului au intervenit mai multe echipaje de pompieri și de ambulanță pentru a oferi primul ajutor victimelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE