Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Războiul Israel-Hamas s-ar putea extinde în Orientul Mijlociu. Istoric: Dacă Hezbollah se alătură, s-ar putea declanșa iadul

În Israel există susținere pentru o operațiune terestră în Fâșia Gaza deoarece ”dorința de răzbunare este foarte puternică”, a declarat Asher Kaufman, profesor de istorie și studiul păcii, director al Kroc, Institutul de studii internaționale pentru pace, la Euronews România. De asemenea, specialistul a avertizat că există riscul escaladării conflictului în Orientul Mijlociu în condițiile în gruparea Hezbollah din Liban a provocat în ultimele zile armata israeliană.

În direct la Euronews România, Asher Kaufman a explicat că ”acum în Israel este foarte puțină răbdare să se înțeleagă contextul evenimentelor de pe 7 octombrie” și modul în care secretarul general ONU a încercat să condamne atât atacurile lansate de Hamas, cât și faptul că ”Israelul a ocupat Cisiordania și a încercuit Fâșia Gaza de 57 de ani”.

Există un context istoric al doleanțelor palestiniene. (Antonio Guterres, n.red) a încercat să aducă ambele perspective în declarația sa, iar acest lucru a înfuriat mulți israelieni care nu vor să se uite la perioada de dinainte și la ocupația israeliană”, a precizat director al Kroc, Institutul de studii internaționale pentru pace.

Istoricul a amintit că actualul război dintre Israel și grupare Hamas este doar un alt capitol dintr-un conflict ”care se desfășoară de aproape 150 de ani”.

”Este un alt capitol al acestui conflict, iar dinamica este un joc cu sumă nulă. Acum se intensifică acțiunile groaznice ale Hamas și există un răspuns în urma căruia au murit peste 6.000 de palestinieni, mulți dintre ei civili.

Este un moment tragic în istoria acestui conflict pentru că ne arată cât de groaznic poate să devină, având în vedere dinamica acestui conflict”, a mai spus Asher Kaufman.

Israelul vrea o ofensivă terestră în Gaza. ”Vor să-și recapete onoarea”

”Acum starea în Israel este în favoarea unei operațiuni terestre în Gaza din mai multe motive. Umilința și dorința de răzbunare este foarte puternică în rândul populației israeliene și vor să-și recapete onoarea.

E imposibil ca Hamas să controleze în continuare Fâșia Gaza, având în vedere ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni. Aveți în rândul publicului israelian unii coloniști care visează la o întoarcere a Israelului în Gaza, un control.

Spectrul este foarte larg și este susținere pentru o operațiune terestră în Gaza. Se poate schimba pe măsură ce timpul trece, dar tendința generală în Israel este în favoarea unei operațiuni terestre”, a mai explicat el.

De asemenea, profesorul de Istorie a evidențiat că este vorba despre ”un conflict care are două comunități naționale cu revendicări istorice asupra teritoriilor”.

”Soluția este ca evreii și palestinienii arabi să împartă pământul. Din păcate ceea ce se întâmplă în Israel și Gaza în ultimele săptămâni ne îndepărtează de această posibilitate.

Atât israelienii, cât și palestinienii au pretenții asupra teritoriului. Am văzut propuneri, petiții, propuneri de împărțire, a unei forme de federații. Nu a dus la niciun pas concret înainte.

Suntem tot mai departe de orice schimbare constructivă”, a subliniat Kaufman.

Cât despre soluția celor două state, istoricul a amintit că propunerea a existat pe masa negocierilor încă din anii '90, iar acum a fost readusă în dezbatere de către președintele american Joe Biden.

”Din anii '90 soluția celor două state a fost pe masă. Cred că acesta a fost principalul scop al negocierilor din anii 90, dar acum nu este practic, având în vedere situația din teren.

L-am auzit pe președintele Biden spunând astăzi de situația de a se întoarce la masa negocierilor și despre posibilitatea de a vorbi despre statul palestinian lângă cel israelian”, a mai afirmat el.

”Cred că suntem departe de posibilitatea unei schimbări pozitive. Nu vorbesc despre pace, ci despre o reducere a violenței, o întoarcere la viața în demnitate. Acestea lucrurile la care sper pentru ambele părți, pentru evreii israelieni și pentru palestinieni.”, a adăugat istoricul.

Războiul Israel-Hamas, risc de extindere în Orientul Mijlociu

”Cred că există posibilitatea extinderii. Gruparea Hezbollah din Liban provoacă Israelul în ultimele două săptămâni. Zilnic există răfuieli la frontieră între forțele celor două țări. Dacă Israelul declanșează o operațiune terestră în Gaza, există o posibilitate foarte mare ca Hezbollah să se alăture acestui război, iar apoi violențele pe care le vom vedea în nord s-ar putea să pălească cu violențele pe care le vedem acum în Gaza.

Hezbollah este mult mai puternică din punct de vedere militar decât Hamas și poate pune în pericol infrastructura israelieană. Știm și despre Iranul și despre reprezentanții lor din Yemen pe car i-au mobilizat.

Posibilitatea unei război regional există, de aceea SUA au trimis portavioane în Mediterană.

Dacă Hezbollah se alătură războiului, îngrijorarea mea este că s-ar putea declanșa iadul”, a avertizat Asher Kaufman.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE