Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spitalele din Gaza nu mai funcționează. Crucea Roșie avertizează: ”Medicii fac operațiile fără anestezie și decid cine moare pe coridoare”

După aproape 20 de zile de război, situația din Fâșia Gaza este ”catastrofală” deoarece spitalele nu mai funcționează din lipsă de electricitate, apă și materiale sanitare, iar medicii sunt nevoiți să facă operații fără anestezie. ”Echipele medicale fac triajul în hol și decid în timp real cine moare pe coridoare”, a avertizat directorul Regional pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord al Federației Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC MENA), în direct la Euronews România.

Din acest motiv, Hossam Elsharkawi a făcut apel la liderii comunității internaționale să intervină pentru a pune capăt suferinței.

Este o catastrofă. Nu există cuvinte pentru a descrie ce se întâmplă în Fâșia Gaza. O populație de 2,2 milioane de oameni, cu toții au nevoie de asistență umanitară. Se termină apa. Electricitate nu mai există. Nu există servicii medicale. Nu am mai văzut așa ceva în cei 30 de activitate umanitară peste tot în lume.

Suferința este dincolo de cuvinte și nu poate fi descrisă. Facem tot ce putem ca să-i ajutăm”, a declarat directorul IFRC MENA, la Euronews România.

Hossam Elsharkawi a avertizat că spitalele din Fâșia Gaza nu mai funcționează și, din cauza atacurilor aeriene, au fost transformate în adăposturi.

”Efectiv, toate spitalele din Gaza nu mai funcționează. Sunt unele echipe medicale, dar nu prea mai au nimic; anestezic sau alte substanțe necesare.

Echipele medicale fac triajul în hol, fac operațiile fără anestezie și decid în timp real cine moare pe coridoare.

Spitalele sunt folosite ca adăposturi, ca refugiu de zeci de mii de oameni. Gaza are aproximativ 40 de spitale. Cel mai mare spital din orașul Gaza are o capacitate de 700 de paturi, dar are 7.000 de pacienți acolo

Sunt oameni adăpostiți acolo. Vă dați seama de haosul și disperarea care sunt”, a precizat reprezentantul Crucii Roșii.

Oficial al Crucii Roșii: ”Sunt 130 de copii în incubatoare care ar putea muri când se va opri electricitatea”

În lipsa materialelor sanitare cruciale, femeile însărcinate și pacienții grav bolnavi pentru care nu mai există medicamente ajung să fie condamnați la moarte în Fâșia Gaza, susține Elsharkawi.

”Dacă este o naștere normală, s-ar putea să fie gestionată în altă parte în afară de spital.

Nașterile ce necesită cezariană sunt o condamnare la moarte pentru mamă și copil.

Sunt 130 de copii în incubatoare care ar putea muri când se va opri electricitatea. Generatoarele cedează, combustibilul se termină. Aceasta este situația din Gaza”, a menționat reprezentantul IFRC MENA.

Risc de holeră în Fâșia Gaza

Lipsa apei potabile, lipsei igienei și gunoiul generează epidemii. Holera este principala îngrijorare. în cest caz, vorbim și despre oameni care se confruntă cu înfometarea.

Oamenii mor de sete, lucruri pe care nu le-am văzut de zeci de ani în Fâșia Gaza.

Personalul nostru, partenerii noștri sunt societatea semilunii roșii. Au ambulanțe, spitale. Sunt în prima linie. Când vezi medici și echipe de protecție civilă că plâng la locul bombardamentelor, sunt veterani care au văzut multe, dar când îi vezi că plâng, îți spune cât de oribilă este situația”, a mai precizat el.

Hossam Elsharkawi: ”Oamenii speră să fie o invazie terestră ca bombardamentele aeriene să se oprească”

De asemenea, oficialul Crucii Roșii a spus că, din informațiile sale, sunt mii de copii morți, iar alții se află sub dărâmături. ”25% dintre copii sunt morți, din cifrele oficiale primite”, a punctat el.

”Suntem după aproape 20 de zile de bombardamente și nu se termină

Oamenii cu care am vorbit speră să fie o invazie terestră ca bombardamentele aeriene să se oprească. Așa fac oamenii acum alegerile: ce suferință să accepte și ce să respingă.

Cât despre ordinul Armatei israeliene pentru populația din Fâșia Gaza să se mute în sudul teritoriului, Hossam Elsharkawi a precizat că ”nu există niciun loc sigur” din cauza bombardamentelor

”Am văzut aceste îndemnuri. Am văzut o parte din populație a încercat să facă așa. Sudul a fost bombardat, nordul a fost bombardat. Nu ai unde să te duci în Gaza.

Nu ești sigur. A terorizat o populație întreagă. Nu există niciun loc sigur în Gaza”, a mai spus el.

Sute de camioane cu ajutoare umanitare, blocate de aproape două săptămâni

”Convoaiele de ajutor așteaptă de două săptămâni. Sunt suficiente ajutoare care s-a adunat de partea Egiptului. Sunt sute de camioane. Doar unui număr de 20 sau chiar mai puține li se permite să intre pe zi.

Acelea sunt tergiversate pentru că Israelul a cerut să fie inspectată fiecare cutie, fiecare camion și e nevoie de timp. S-au creat blocaje și este nevoie de timp.

Una dintre priorități este combustibilul pentru generatoare, pentru spitale, pentru pompele de apă, pentru ambulanțe și pentru echipele de protecție civilă să-și facă treaba”, a mai menționat el.

De asemenea, Crucea Roșie face eforturi pentru a facilita eliberarea ostaticilor.

”Colegii mei de la Crucea Roșie fac eforturi foarte mari. Este specialitatea lor să asigure eliberarea rapidă și sigură a ostaticilor. Luarea de ostatici nu ar trebui să facă parte din război”, a punctat Hossam Elsharkawi, la Euronews România.

Crucea Roșie cere încetarea focului în Fâșia Gaza

”Să înceteze nebunia! Asta nu rezolvă nimic. Prelungește nedreptatea și conflictul pentru generații viitoare. Încurajez diplomații și politicienii să pună deoparte divergențele și să găsească o soluție durabilă pentru israelieni și palestinieni. Acum este timpul să o facă”, a concluzionat Hossam Elsharkawi, la Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE