Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Foști teroriști ISIS au ajuns angajați în grădinițele și școlile din Suedia

Un scandal zguduie sistemul de educație din Suedia, după ce s-a aflat că foști teroriști din gruparea Stat Islamic sunt angajați în școli. Este vorba despre cetățeni repatriați, care lucrează acum, oficial, cu copii, fiind educatori sau asistenți sociali.

Foști teroriști ISIS au ajuns edducatori sau profesori în Suedia

Autoritățile din Suedia au repatriat 83 de foști teroriști, cetățeni care au luptat alături de gruparea Stat Islamic. Iar jurnaliștii de la publicația Expressen au descoperit că aproape un sfert dintre ei lucrează acum cu copii, tineri și persoane vulnerabile. De multe ori, ei au fost angajați la scurt timp după întoarcerea din Siria, unde au stat alături de organizația teroristă mai mulți ani. Ministrul suedez al Educației vorbește de grave greșeli.

Lotta Edholm, ministrul Educației din Suedia:"Societatea suedeză, în special școlile, a fost prea naivă cu privire la persoanele repatriate din Statul Islamic terorist. Informațiile despre aceste persoane sunt disponibile la Sapo (Poliția de Securitate Internă). Aceste informații trebuie să ajungă și la școli într-un fel sau altul" .

Foștii teroriști sunt angajați în Suedia drept asistenți maternali, lucrători cu tineretul, profesori sau asistenți sociali. Șefii din Ministerul Educației nu par să-și asume vina și spun că era treaba școlilor să se informeze mai bine când au făcut angajările.

Lotta Edholm, ministrul Educației din Suedia: "Este responsabilitatea angajatorului să ia referințe, de exemplu, și să aibă control asupra a ceea ce a făcut o persoană înainte de a fi angajată. În aceste cazuri, este evident că vorbim despre un eșec".

Ministrul Educației cere acum școlilor să monitorizeze mai bine trecutul angajaților.

Scandalul vine la scurt timp după ce doi suedezi au fost uciși pe 16 octombrie, la Bruxelles, într-un atac revendicat chiar de organizația teroristă Stat Islamic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE