Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Suedia ar putea intra în NATO în noiembrie. Anunțul făcut de Jens Stoltenberg

Suedia ar putea fi admisă oficial în NATO în luna noiembrie, în condițiile în care Turcia a decis să nu mai blocheze aderarea țării scandinave la Alianța Nord-Atlantică, au declarat mai mulţi oficiali de la Bruxelles, citați de agenția dpa.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat, într-o scrisoare adresată membrilor alianței, o reuniune a miniștrilor de Externe a statelor membre NATO, din 28-29 noiembrie, drept o posibilă dată, notează Agerpres.

Suedia a vrut inițiat să adere la NATO în vara anului 2022, pe fondul declanșării războiului din Ucraina, la ordinul președintelui rus Vladimir Putin. Cu toate acestea, până la începutul acestei săptămâni, aderarea statului scandinav a fost blocată de președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Președintele Turciei le-a reproşat oficialilor suedezi indulgenţa faţă de militanţii kurzi refugiaţi pe teritoriul ţării şi a cerut extrădarea a zeci dintre ei.

După concesii ale Suediei, Erdogan a anunţat luni că a supus în mod oficial luni Parlamentului turc spre ratificare protocolul de aderare a Suediei la NATO, după ce a blocat acest proces timp de 17 luni.

Suedia așteaptă aprobarea Ungariei privind aderarea la NATO

Deocamdată nu este clar când va avea loc votul în Parlamentul turc asupra protocolului de aderare a Suediei la NATO, având în vedere că propunerea trebuie aprobată inițial de Comisia pentru afaceri externe, înainte să fie supusă la vot în Adunarea Naţională.

În plus, Ungaria trebuie să aprobe oficial aderarea Suediei la NATO.

Suedia, împreună cu Finlanda, au decis să ceară aderarea la NATO după declanşarea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022. Finlanda a fost admisă în NATO pe 4 aprilie 2023 şi a devenit cel de-al 31-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE