Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turcia amână plata unei facturi uriașe pentru gazele rusești. Acordul ce ar consolida relațiile dintre Ankara și Moscova înainte de alegeri

Turcia a amânat plata unei facturi în valoare de 600 de milioane de dolari pentru gazele rusești până în anul 2024, au precizat două surse citate de agenția Reuters. Aceasta reprezintă o primă astfel de eșalonare realizată în baza unui acord parafat săptămâna trecută, ce evidențiază consolidarea relațiilor dintre Ankara și Moscova.

În baza acordului, Turcia ar avea posibilitatea să amâne plata unor facturi de până la patru miliarde de dolari către Rusia până anul viitor, au precizat sursele citate de agenția Reuters. Alte detalii despre conținutul acordului nu au fost făcute publice.

Turcia, care organizează duminică alegeri prezidențiale, depinde importurile de energie, iar Rusia este unul dintre cei mai mari furnizori.

Înțelegerea prin care se amână plata facturilor la gaze diminuează unele presiuni privind achitarea datoriilor externe, în condițiile în care Turcia a alocat resurse bugetare pentru a sprijini lira. Mai mult, Guvernul de la Ankara a fost nevoit să ia măsuri pe fondul creșterii prețului energiei, ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

”Oficial, plata în valoare de 600 de milioane de dolari a fost amânată până anul viitor. Creșterea prețului energiei a avut un impact semnificativ în acest sens”, a precizat o sursă citată de Reuters.

Mai mult, Turcia ar putea cere amânarea următoarelor plăți și în următoarele luni, în funcție de evoluția prețului energiei.

Agenția Reuters notează reprezentanții Ministerelor Energiei din Rusia și Turcia, precum și cei ai companiilor Gazprom și Botas nu au răspuns solicitării de a face declarații pe această temă.

De altfel, ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez, a afirmat săptămâna trecută că Turcia și Rusia au ajuns la un acord ce permite autorităților turce să amâne plățile pentru energia rusă până la un anumit plafon, fără a oferi, însă, detalii suplimentare.

În 2022, Turcia a plătit pentru energia importată aproape 100 de miliarde de dolari. A importat 39% din totalul de 53,5 miliarde de metri cubi (mld. mc) de gaze naturale din Rusia.

Acordul scoate în evidență relațiile dintre Rusia și Turcia, precum apropierea dintre președinții Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan ce poartă frecvent discuții, pe diverse teme; de la energie la războaiele din Ucraina și Siria.

Potrivit Reuters, Turcia a încercat să găsească un echilibru în războiul dintre Rusia și Ucraina, opunându-se sancțiunilor impuse de Occident Moscovei, furnizând, însă, în același timp arme Kievului. De asemenea, Ankara a contribuit la medierea unui acord care a permis reluarea livrării de cereale ucrainene.

În plus, apropierea relațiilor dintre Ankara și Moscova au stârnit îngrijorarea Occidentului că Turcia s-ar îndepărta de NATO. Oficialii turci afirmă că rămân fideli Alianței Nord-Atlantice, însă trebuie să își echilibreze relațiile, notează sursa citată.

Sondajele arată că Erdogan ar putea pierde alegerile prezidențiale, în mare parte din cauza crizei costului vieții și a deprecierii puternice a lirei, cauzată în mare parte de programul Guvernului său de reducere a ratelor dobânzilor în pofida inflației ridicate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE