Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Erdogan, în fața celui mai dur test electoral. Liderul de la Ankara este devansat în sondaje de candidatul opoziției

Considerat cel mai puternic lider de la Kemal Atatürk, fondatorul Turciei moderne, până acum, Recep Tayyip Erdogan se află în fața celui mai dur test electoral din lunga sa carieră politică. El încearcă să obțină un al treilea mandat de președinte în alegerile generale care vor avea loc pe 14 mai. Sondajele îl plasează însă în topul preferințelor pe candidatul opoziției.

Condamnat la 10 luni de închisoare

Provenit dintr-o familie profund religioasă din Istanbul, Recep Tayyip Erdogan, 69 de ani, se declară un conservator-democrat. Ascensiunea sa a început pe vremea când era primar al orașului Istanbul. În 1997, Erdogan a înflăcărat mulțimile recitând un poem cu influențe islamice. A fost condamnat la 10 luni de închisoare pentru încălcarea legilor secularismului și pentru incitarea la ură religioasă.

”Am fost condamnat pentru că am recitat un poem. În primul rând, vreau să spun că asistăm la o tragedie, un capitol rușinos în istoria justiției națiunii,” a spus Erdogan.

Episodul l-a transformat într-un ”martir” și l-a propulsat la putere pentru următoarele două decenii, mai întâi ca premier, apoi ca președinte. În timpul guvernării sale și a partidului Justiției și Dezvoltării, au fost adoptate o serie de reforme. Turcia a ieșit din conul de umbră pe scena internațională, ajungând o putere regională, situată la confluența dintre Occident și Orient.

Popularitatea sa, afectată de cutremur

Pe de altă parte, Ankara s-a îndepărtat de ideile secularismului. Treptat, Erdogan se transformă într-un lider autoritarist, acuzat de declinul democrației, suprimarea opoziției și a independenței justiției. În vara anului 2016, supraviețuiește unei tentative de lovitură de stat. Sute de civili și militari au fost uciși. Au avut loc sute de arestări.

Pe lângă acuzațiile de autoritarism, popularitatea lui Erdogan a fost afectat și de cutremurul din februarie în care și-au pierdut viața peste 50.000 de oameni.

”Multă lume este nemulțumită de modul în care conduce țara. Deci, date fiind circumstanțele, am putea spune că este un miracol faptul că are încă 42% în sondaje,” a explicat Soli Ozel, profesor Universitatea Kadir Has.

Promisiuni din campania electorală

Sondajele îl plasează pe primul loc pe rivalul său, Kemal Kilicdaroglu, care conduce formațiunea de centru-stânga Partidul Republican al Poporului și este creditat cu 48%. Totuși, analiștii avertizează că Erdogan nu trebuie subestimat, pentru că este un politician redutabil.

”Una peste alta, că îți place sau nu de el, este un politician formidabil și, cu siguranță, un om de campanie formidabil. Nu are nicio problemă în a folosi toată puterea de care dispune grație funcției pe care o deține,” a spus Soli Ozel, profesor Universitatea Kadir Has.

Erdogan a promis din nou majorarea substanțială a salariilor bugetarilor și a marșat în campanie pe un discurs radical, menit să mobilizeze electoratul conservator. Nu au lipsit nici atacurile dure la adresa rivalului său, pe care l-a acuzat, printre altele, că ar fi promotorul minorității LGBT.

Lupta fiind strânsă, câștigătorul alegerilor ar putea fi decis în al doilea tur al scrutinului, la 28 mai.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE