Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turcia găzduiește discuții pentru prelungirea acordului privind cerealele din Ucraina. Care sunt cererile Rusiei

Reprezentanți ai Rusiei, Ucrainei, Națiunilor Unite și Turciei se vor întâlni miercuri la Istanbul în cadrul unor discuții de ultimă oră pentru a salva acordul privind cerealele din Marea Neagră, din care Moscova a amenințat că se va retrage. liderii mondiali au acuzat Rusia că a transformat foametea globală într-o armă, ținând ostatic acest acord, potrivit New York Times.

Rusia a declarat în repetate rânduri că se va retrage din acord până la 18 mai dacă nu se rezolvă impedimentele legate de exporturile agricole ale Rusiei. Națiunile Unite au declarat săptămâna aceasta că inspecțiile navelor de marfă goale care călătoresc spre Ucraina, în conformitate cu cererea Rusiei de a fi percheziționate pentru a se asigura că nu transportă arme, au încetinit semnificativ. Duminică și luni, inspecțiile au fost suspendate, dar au fost reluate marți, potrivit ONU.

Blinken cere Moscovei să prelungească acordul

Secretarul de stat Antony J. Blinken și omologul său britanic, James Cleverly, au cerut Moscovei săptămâna aceasta să prelungească acordul. Acordul inițial, mediat de Turcia și de Națiunile Unite în iulie a anului trecut, prevedea că va fi reînnoit pentru 120 de zile la un moment dat. De două ori acesta a fost prelungit cu doar câteva zile înainte de expirare; în martie, Rusia a declarat că este de acord doar cu o prelungire de 60 de zile dacă nu sunt îndeplinite cererile sale.

Blinken a declarat marți că Rusia blochează navele care ajung în porturile ucrainene pentru a fi încărcate cu cereale, acuzând trupele Moscovei că împiedică alimentele să ajungă la oamenii care au nevoie de ele. "Lumea nu ar trebui să fie nevoită să reamintească Moscovei la fiecare câteva săptămâni să nu mai folosească foamea oamenilor ca armă în războiul lor împotriva Ucrainei", a spus el.

Cererile Rusiei

Printre cererile Rusiei pentru prelungirea acordului se numără reconectarea băncii sale agricole la sistemul global de plăți SWIFT și încetarea sancțiunilor împotriva marilor companii de îngrășăminte. Unii experți au afirmat că aceste cereri reprezintă o încercare de a atenua din efectul sancțiunilor impuse împotriva Rusiei, folosind acordul ca monedă de schimb.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE