Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucrainenii se adăpostesc în așteptarea contraofensivei și trăiesc din ajutoarele aduse de voluntari

Contraofensiva Ucrainei pare iminentă, potrivit experților militari. Ministrul apărării de la Kiev a declarat că pregătirile se apropie de sfârșit, iar președintele Zelenski a dat asigurări că o contraofensivă va avea loc, fără a oferi detalii.

În aceste condiții, tot mai mulți ucraineni se adăpostesc în buncăre, în special în zonele intens afectate de război.

Voluntarii le aduc mâncare

Orașul Orihiv se află la doar șapte kilometri de frontul de sud al Ucrainei. Aproximativ 1.000 de locuitori încearcă să supraviețuiască bombardamentelor neîncetate, în așteptarea contraofensivei forțelor ucrainene. Oamenii trăiesc mai ales în adăposturi, unde voluntarii le aduc mâncare și bunuri de primă necesitate.

Svitlana Romashko, asistent social voluntar: "Este foarte trist și mă face să plâng. Văd asta în fiecare zi. Mă duc dimineața la serviciu, acolo era o casă. Mă duc seara după serviciu - nu mai este nicio casă. Este foarte trist și îți vine să plângi în fiecare zi, dar prefer să nu o fac. Dușmanii nu mă vor vedea plângând."

Hrana este insuficientă

Adăpostul se află în subsolul unei școli din localitate și este locul unde oamenii primesc o masă calda. Însă, pe măsură ce războiul continuă, hrana devine insuficientă în întreaga țară.

La Kiev, voluntarii dau dovadă de creativitate pentru a hrăni soldații care luptă pe front. Aceștia folosesc nuci și fructe uscate pentru a face batoane proteice pentru trupe.

De asemenea, ei adaptează o mâncare preferată de ucraineni - tradiționalul borș din sfeclă roșie și supă de varză. Voluntarii pregătesc o versiune a preparatului din legume uscate, care pot fi rehidratate.

Svitlana Kozina, coordonator grup de voluntar: "Pe front, principalul lucru este muniția și hrana. Cu asta trag și asta consumă pentru a rezista. Mâncarea sub această formă este foarte convenabilă pentru că este compactă. Poți păstra un astfel de pachet într-o geantă sau chiar într-un buzunar al hainei. Poate fi pus în spatele vestei antiglonț."

În ciuda atacurilor neîncetate ale Rusiei asupra teritoriilor ucrainene din sud și est, voluntarii spun că vor continua să ajute locuitorii, cu cele necesare pentru a supraviețui.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE