Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Foreign Policy: Rusia a devenit noua țintă a grupării teroriste ISIS

Publicat de: Euronews

După ce Statele Unite s-au retras complet din Afganistan, ramura locală a grupării teroriste ISIS și-a îndreptat privirile către un nou inamic: Rusia. La scurt timp după ce a început invazia rusă în Ucraina, în februarie 2022, aparatul central de propagandă al ISIS a inițiat o campanie mediatică axată pe Ucraina în săptămânalul său al-Naba, sub titlul "Cruciada împotriva războaielor cruciate", se arată într-o analiză publicată de Foreign Policy. ISIS elogia distrugerea reciprocă a adversarilor săi declarați de pe continentul european.

"Acest război sângeros care are loc astăzi, între cruciații ortodocși - Rusia și Ucraina - este un exemplu al pedepsei care a fost dezlănțuită asupra lor". Conflictul, susține articolul, este "o manifestare a competiției tot mai acerbe dintre America și Rusia pentru controlul țărilor din Europa de Est". ISIS spune că războaiele de genul acesta sunt abia la început, iar articolul se încheie cu un apel: "O, Allah, fă ca războaiele lor să fie sângeroase și sădește discordie în inimile lor!".

După articolul din al-Naba, propaganda ISIS a trecut la alte subiecte. Totuși, grupurile media pro-ISIS au continuat discursul și au continuat să producă propriul conținut. În vara anului 2022, ramura din Afganistan a grupului, cunoscută sub numele de Statul Islamic-Khorasan (IS-K) – ramură denumită după o regiune istorică ce cuprindea nord-estul Iranului, sudul Turkmenistanului și nordul Afganistanului - a apărut ca principala voce în legătură cu războiul dintre Rusia și Ucraina.

Rusia, un inamic pentru jihadiștii sunniți

Rusia este un inamic pentru jihadiștii sunniți și s-a aflat în vizorul IS-K din mai multe motive. Potrivit IS-K, mâinile Moscovei sunt pătate de sânge musulman, în special din cauza invaziei Afganistanului, în perioada regimului sovietic. Narațiunile IS-K indică în mod frecvent implicarea istorică a Rusiei în Afganistan și relațiile actuale cu talibanii, evidențiind lobby-ul Moscovei asupra talibanilor pentru a obține acces în Afganistan.

Mai mult, tacticile brutale ale armatei ruse în multiplele războaie cecene și campania sa de contrainsurgență în Caucaz au contribuit la acest antagonism. Asistența continuă a Kremlinului pentru dictatorul Bashar al-Assad în Siria, unde Rusia a bombardat poziții sunnite în timpul războiului civil, consolidează și ea imaginea Moscovei ca pe un inamic al ISIS. Luați împreună, acești factori fac din Rusia o țintă atractivă pentru propaganda IS-K.

Primul mesaj IS-K care menționează Ucraina a fost publicat pe 10 martie 2022, la doar două săptămâni după ce conflictul a început. Declarația, publicată în urma unui atac devastator comis de grup împotriva unui sanctuar șiit din Peshawar, Pakistan, a menționat pe scurt războiul din Ucraina în ultima secțiune a textului. Dar mențiunea a fost una importantă, avertizându-i pe musulmanii care luptă de ambele părți că participarea la conflict nu echivalează cu participarea la jihad. În acest fel, IS-K urmărește să delegitimeze luptele altor organizații jihadiste ca fiind ne-islamice.

La 3 august 2022, IS-K a publicat un număr al revistei sale emblematice în limba engleză "Vocea Khurasanului", care conținea un articol intitulat "Gaura neagră din Ucraina", în care sărbătorea războiul ca fiind "o mare și extraordinară veste bună pentru musulmanii din întreaga lume". "Războiul care izbucnește printre kuffar [necredincioși]" este, în opinia IS-K, un "mare semn de la Allah Atotputernicul". Referindu-se la cele două mari puteri, Statele Unite și Rusia, IS-K a afirmat că: "America a fost un dușman furibund al islamului de-a lungul ultimului secol, iar Rusia nu s-a dovedit a fi diferită".

Cel mai recent articol de propagandă pe această temă a fost publicat în numărul 24 al revistei "Vocea Khurasanului", la 2 aprilie. Articolul, intitulat "Un mesaj din inimă pentru frații noștri musulmani din Ucraina", ar fi fost scris de un susținător anonim al IS-K care trăiește în Europa. Textul se adresează musulmanilor care luptă de ambele părți ale conflictului din Ucraina - mai exact, musulmanilor ceceni de partea rusă și musulmanilor tătari de partea ucraineană - și îi îndeamnă să se abțină de la luptă, să se alăture ISIS și să își redirecționeze lupta armată către trupele rusești din Siria. De asemenea, articolul îl vizează pe actualul lider cecen Ramzan Kadîrov, pe care autorul îl descrie ca fiind "vulgar" și "ipocrit", acuzându-l că este o unealtă a președintelui rus Vladimir Putin.

Campania mediatică, acompaniată de un atac sinucigaș

Campania mediatică a fost însoțită de acțiuni în lumea reală. În septembrie 2022, un atentator sinucigaș a atacat Ambasada Rusiei din Kabul, ucigând doi angajați și patru civili afgani. Deși nu au existat operațiuni majore ale IS-K împotriva Rusiei sau a intereselor rusești din Afganistan de la atacul de la ambasadă, intensificarea propagandei demonstrează că intenția rămâne aceea de a ataca Rusia. De obicei, există un efect de decalaj între un aflux de propagandă și atacurile teroriste reale, astfel că noi atacuri împotriva personalului rus sau a obiectivelor rusești din Afganistan sau din întreaga regiune nu ar fi o surpriză.

Pe măsură ce Rusia, China, Iranul și alte țări caută să umple vidul de putere din Afganistan în urma retragerii SUA, s-ar putea să provoace tot mai mult furia IS-K și a altor grupări jihadiste. Performanța militară sub așteptări a Moscovei în Ucraina reprezintă o vulnerabilitate pe care jihadiștii ar putea să o exploateze. Aceștia ar putea încuraja rebeliuni la periferia Rusiei, în special în locuri precum Daghestan, Ingușetia și alte părți ale Caucazului de Nord. Prin instigarea jihadiștilor, IS-K încearcă să genereze un impuls, mai ales într-un moment în care nucleul organizației Stat Islamic din Siria se clatină din cauza eforturilor Statelor Unite de combatere a terorismului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE