Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Liderul grupării Stat Islamic în Siria, ucis de forțele militare americane într-un atac cu dronă

Liderul grupării Stat Islamic în Siria a fost ucis marţi într-un atac cu dronă al Forţelor Aeriene ale SUA, informează marţi Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Maher Al-Agal, prezentat drept „unul dintre cei cinci lideri de cel mai înalt rang” ai Stat Islamic (SI), a fost ucis în timp ce se deplasa cu o motocicletă lângă oraşul Jindires, iar consilierul său cel mai apropiat a fost „grav rănit”, a precizat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Comandamentului central al Pentagonului, locotenent-colonelul Dave Eastburn.

Lichidarea lui Maher Al-Agal constituie o altă lovitură împotriva eforturilor grupării islamiste de a se reorganiza ca o gherilă, după ce a pierdut părţi mari din teritoriul pe care îl controla.

„Această operaţiune a fost planificată intensiv pentru a asigura îndeplinirea ei. O analiză iniţială nu indică existenţa unor victime civile”, a adăugat sursa citată.

De asemenea, mai menţionează Comandamentul central al Pentagonului, al-Agal era responsabil pentru dezvoltarea reţelelor ISIS în afara Irakului şi Siriei.

Gruparea teroristă, în declin

Pe 3 februarie, preşedintele american Joe Biden a anunţat moartea fostului lider al grupării Stat Islamic, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, care s-a aruncat în aer în timpul unei operaţiuni a forţelor speciale americane în nord-vestul Siriei, o regiune aflată sub controlul jihadiştilor. Moartea sa, precum şi cea a fostului purtător de cuvânt al grupării, au fost confirmate de Stat Islamic pe 10 martie.

După o ascensiune fulgerătoare în 2014, în Irak şi Siria, şi cucerirea unor teritorii vaste, autoproclamatul califat al SI a căzut în urma ofensivelor succesive din aceste două ţări, în 2017 şi respectiv 2019.

Gruparea Stat Islamic îşi menţine însă o prezenţă în mare măsură clandestină în Irak şi Siria şi conduce o insurgenţă susţinută de ambele părţi ale graniţei dintre cele două ţări, potrivit unui raport ONU publicat anul trecut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE