Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Liderul opoziției din Turcia: „Oamenii s-au săturat de Erdogan”

Publicat de: Euronews

În ciuda unei presiuni politice recente tot mai mari, opoziţia din Turcia este încrezătoare că va reuşi să îl înlocuiască pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan la următoarele alegeri, după cele două decenii ale acestuia la vârful puterii, relatează Agerpres.

„Oamenii s-au săturat de Erdogan. Spun că este prea mult”, a declarat pentru DPA Kemal Kiliçdaroglu, liderul principalului partid secular de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP).

Majoritatea oamenilor duc dorul „democraţiei, libertăţii şi justiţiei”, a adăugat el de la sediul partidului din Ankara.

„Va începe o nouă eră”, a mai spus liderul CHP, făcând referire la alegerile critice programate pentru mijlocul lui 2023.

Când sunt programate alegerile în Turcia?

Alegerile parlamentare şi prezidenţiale din Turcia sunt programate pentru mijlocul lunii iunie, însă media locale au speculat recent în legătură cu posibilitatea unui scrutin anticipat.

Un bloc de opoziţie format din şase partide, condus de CHP şi de formaţiunea naţional-conservatoare Iyi (Bine), ar urma să anunţe un candidat comun care să încerce să câştige în faţa lui Erdogan.

Acest bloc politic, care este o combinaţie rară de social-democraţi şi musulmani conservatori, promite revenirea la sistemul parlamentar, punând capăt regimului prezidenţial sub care Erdogan şi-a consolidat puterea începând din 2018.

În ciuda puterilor sale tot mai mari, de la cele judiciare la cele financiare, popularitatea lui Erdogan este în scădere din cauza problemelor economice şi a unei inflaţii record, de peste 80%, potrivit lui Turhan Çömez, fost consilier al lui Erdogan şi membru al partidului de opoziţie Iyi.

„Poporul se pregăteşte să îi dea o lecţie lui Erdogan la urne”, a spus el pentru DPA.

Ce spun sondajele de opinie?

În ciuda unor reforme şi a eforturilor de a adera la UE din primii ani ai regimului Erdogan, observatorii spun că, în Turcia, multe realizări - de la drepturile omului şi statul de drept, la sistemul judiciar şi economie - au slăbit semnificativ, în special de la tentativa de lovitură de stat eşuată din 2016.

Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP), condus de Erdogan, nu pare însă impresionat de încrederea în sine pe care o afişează opoziţia unită. Deşi dificultăţile economice vor juca un rol important la viitoarele alegeri, majoritatea votanţilor încă au încredere în capacitatea lui Erdogan de a rezolva problemele, a declarat un oficial al AKP, sub protecţia anonimatului.

Conform unor sondaje de opinie recente, votanţii au o încredere scăzută că opoziţia poate rezolva problemele financiare ale ţării, a spus Özer Sencar, şeful institutului de sondare a opiniei publice Metropoll.

Oponenţii lui Erdogan sunt „prea optimişti”, iar preşedintele încă poate câştiga „împotriva unui contracandidat slab”, a declarat el pentru DPA.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE