Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turcia menține presiunea asupra Finlandei și Suediei. Erdogan amenință cu respingerea acordului dacă nu sunt respectate promisiunile

Publicat de: Euronews

Acordul semnat cu Finlanda şi Suedia de a renunţa la veto-ul faţă de candidatura lor la NATO nu reprezintă finalul chestiunii şi obligă cele două state nordice să îşi respecte promisiunile, a declarat vineri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

După mai multe ore de discuţii care au avut loc marţi la Madrid, Erdogan şi liderii finlandez şi suedez au convenit asupra unei serii de măsuri de securitate în schimbul unui sprijin din partea Ankarei, care îşi exprimase îngrijorări legate de terorism şi embargoul asupra armelor.

Vorbind cu presa în timpul zborului de întoarcere de la summitul NATO de la Madrid, Erdogan a spus că nu trebuie să se grăbească ratificarea celor două candidaturi în parlament. Ankara trebuie să vadă mai întâi dacă cele două ţări îşi respectă promisiunile făcute pe baza memorandumului, inclusiv extrădarea suspecţilor căutaţi de Turcia, a spus el, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

„Trebuie să se ştie că aceste semnături nu înseamnă că subiectul s-a încheiat. Fără aprobarea parlamentului nostru, (acordul) nu intră în vigoare. Prin urmare, nu e nevoie să ne grăbim”, a spus Erdogan, citat de postul de televiziune NTV.

„Mingea este acum în terenul lor. Suedia şi Finlanda nu sunt membre ale NATO”, a adăugat el.

Întrebat despre extrădarea suspecţilor, Erdogan a spus că, în cazul în care cele două ţări nordice nu trimit respectivele persoane, „atunci vom face tot ce este necesar prin instituţiile şi unităţile noastre”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE