Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turcia susține cererile de aderare ale Finlandei și Suediei la NATO

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, afirmă că Turcia a fost de acord să susțină cererile de aderare ale Finlandei și Suediei la NATO, potrivit Reuters și RFE.

Niinisto a afirmat că reușita a venit ulterior semnării unui memorandum comun între miniștrii de Externe ai celor trei țări, document ce are ca scop „extinderea sprijinului lor total împotriva amenințărilor la adresa securității celeilalte”.

Președintele finlandez Sauli Niinisto, prim-ministrul suedez Magdalena Anderson, precum și președintele turc Tayyip Erdogan au avut o întâlnire în această după-amiază la Madrid, premergător Summit-ului NATO, care începe mâine. Aceasta a fost facilitată de către Secretarul General al Alianței, Jens Stoltenberg, și a durat două ore, potrivit Aljazeera. 

Luna trecută, pe 18 mai, Finlanda și Suedia și-au depus cererile de aderare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), ulterior invaziei Ruse în Ucraina. 

Turcia era singurul stat NATO care se opunea aderării celor două țări, în special în privința Suediei, pe care le-a acuzat că sunt un „refugiu sigur” pentru militanții kurzi pe care guvernul turc îi consideră „teroriști”.

Candidaturile acestora vor fi dezbătute în cadrul Summitului NATO, care se desfășoară miercuri și joi, în capitala Spaniei.

Potrivit articolului 10 al tratatului fondator NATO, toate statele membre ale Alianței trebuie să fie de acord cu acceptarea a noi membri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE