Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Erdogan continuă să refuze cu vehemență accesul Finlandei și Suediei în NATO

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a reiterat refuzul aderării Finlandei și Suediei la NATO. Motivul: "Le-am spus că NATO este o organizație de securitate, nu putem accepta existența unor organizații teroriste într-o astfel de alianță".

"În special Suedia este o adevărată gazdă pentru teroare", a spus el, adăugând că Stockholm a impus, de asemenea, un embargo asupra armelor pentru Turcia, a precizat Erdogan într-o declarația susținută pentru un grup de tineri din Ankara, de Ziua Tineretului și Sportului, titrează Anadolu.

Turcia, un membru vechi al NATO, a arătat, prin vocea liderului său, că se opune vehement aderării Finlandei și Suediei. A criticat cele două state pentru că tolerează și sprijină grupările teroriste, inclusiv PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan, o organizație separatist kurdă).

Atât Helsinki cât și Stockholm nu au acceptat cererile Ankarei de extrădare a câtorva zeci de cetățeni pe care Turcia îi cataloghează drept teroriști și despre care susține că au stat la baza încercării de lovitură de stat din 2016, din Turcia.

Oficiali ai Finlandei și ai Suediei urmează să efectueze curând o vizită în Turcia, pentru a discuta despre procesul lor de aderare.

Erdogan și războiul din Ucraina

Întrebat despre războiul Rusiei în Ucraina, Erdogan a declarat că Turcia continuă să ducă o politică echilibrată. "Nu mă gândesc să rup legăturile cu (președintele rus Vladimir – n.red.) Putin sau cu (președintele ucrainean Volodymyr – n.red.) Zelenskyy", a spus el.

Erdogan a mai precizat că va continua discuțiile telefonice cu cei doi lideri.

De la începutul războiului, Turcia a găzduit cele mai importante întâlniri dintre oficialii ruși și ucraineni.

Războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei s-a soldat cu mii de morți sau răniți și a forțat peste 6,3 milioane de persoane să se refugieze în străinătate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE