Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turcia se opune vehement aderării Finlandei și Suediei la NATO. Ce îl înfurie pe Erdogan

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a confirmat faptul că Ankara se opune intrării Finlandei și Suediei în Alianța Nord-Atlantică și le-a acuzat din nou că nu reușesc să ia măsuri clare împotriva terorismului.

„Nu vom spune «da» pentru intrarea în organizația de securitate NATO acelora care aplică sancțiuni Turciei”, a afirmat, luni, Erdogan.

Reacția sa a venit în contextul în care Suedia și Finlanda și-au anunțat intenția de a se alătura Alianței Nord-Atlantice, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

Numai că Turcia nici nu vrea să audă de intrarea celor două țări nordice în alianță, Erdogan avertizând chiar că delegațiile acestora nu au de ce „să se deranjeze” să vină în Turcia pentru a-l convinge.

PKK și discipolii lui Gülen, principalele probleme

Liderul de la Ankara le acuză că adăpostesc grupări teroriste, inclusiv militanți kurzi care sunt trecuți pe lista neagră de Ankara, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, relevă publicația franceză „Le Monde”.

Ba mai mult, Turcia susține că Suedia și Finlanda adăpostesc și discipoli ai clericului musulman Fethullah Gülen, acuzat de Ankara că a orchestrat puciul eșuat din 2016.

Surse din Ministerul de Justiție de la Ankara au declarat luni pentru agenția oficială de presă din Turcia Anadolu că Suedia și Finlanda nu au răspuns pozitiv în cazul a 33 de cereri de extrădare formulate de Turcia în ultimii cinci ani.

Agenția a relatat că Turcia căuta persoane care au fost acuzate fie că au legături cu militanții kurzi, fie că aparțin mișcării acuzate pentru tentativa de răsturnare a lui Erdogan de la putere în 2016.

Turcia a răbufnit în special la adresa Suediei, pe motiv că Stockholmul ar fi dat dovadă de clemență față de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a dus o insurgență sângeroasă împotriva statului turc începând din 1984.

În plus, notează „Le Monde”, Suedia și-a suspendat vânzările de arme către Turcia încă din 2019, ca urmare a operațiunii militare a acesteia în Siria.

Obiecțiile vor fi discutate cu SUA

Deși Turcia a început să strâmbe din nas încă de săptămâna trecută, când Finlanda și-a anunțat intenția de a adera la NATO, secretarul de Stat american, Antony Blinken, și-a exprimat duminică încrederea că Suedia și Finlanda vor intra în NATO, în ciuda îngrijorărilor exprimate de Turcia.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, se va întâlni miercuri cu Blinken la Washington, unde obiecțiile Ankarei sunt de așteptat să figureze printre primele subiecte de pe agenda de lucru.

Poziția Turciei în acest caz este foarte importantă, având în vedere că orice nouă cerere de aderare la NATO trebuie aprobată în unanimitate de cei 30 de membri ai Alianței.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE