Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Publicat de: Euronews

Aderarea Suediei la NATO va avea un efect stabilizator şi va fi benefică pentru ţările riverane Mării Baltice. Aceasta este concluzia unui raport oficial publicat vineri la Stockholm, la o zi după ce Finlanda s-a decis să solicite aderarea la alianţa militară occidentală.

„Apartenenţa Suediei la NATO va înălţa pragul în faţa conflictelor militare, având astfel un efect de descurajare în nordul Europei”, conchide raportul pregătit de guvern şi de partidele politice parlamentare, relevă Agerpres, care citează AFP și Reuters.

„Opinia noastră este că nu vom suferi un atac militar convenţional ca reacţie la o eventuală candidatură la NATO”, a afirmat ministrul suedez de Externe, Ann Linde, în cadrul unei conferinţe de presă cu ocazia prezentării raportului.

Potrivit documentului, dacă rămâne singura ţară nordică sau baltică ce nu face parte din NATO, Suedia va fi mai vulnerabilă în faţa unui atac. Raportul notează însă că Rusia poate reacţiona dacă Suedia solicită aderarea.

„Dacă Suedia alege să candideze la NATO, există riscul unei reacţii din partea Rusiei”, a remarcat ministrul suedez al Apărării, Peter Hultqvist. „Permiteţi-mi să spun că, într-un asemenea caz, suntem pregătiţi să facem faţă oricărui răspuns”, a adăugat el.

Joi, preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi premierul Sanna Marin au anunţat că Finlanda va cere aderarea la NATO „fără întârziere” şi este de aşteptat ca Suedia să-i urmeze exemplul, putând depune cererea chiar luni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE