Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Flota rusă din Marea Baltică a început să facă manevre tactice. Care este miza

Flota rusă în Marea Baltică a început sa facă manevre navale chiar în ziua în care Finlanda şi-a anunţat decizia de a adera la Alianţa Nord-Atlantică. Motivul: rușii vor să analizeze capacităţile NATO în această regiune.

La manevrele tactice, care au început joi, participă aproape o sută de oficiali şi peste 50 de nave ale marinei ruse, potrivit unui comunicat difuzat de Flota rusă din Marea Baltică, relatează Agerpres, citând EFE.

„Sunt studiate diferite variante de folosire a grupurilor navale din Marea Baltică”, menţionează comunicatul.

Oficialii ruşi se vor familiariza astfel cu „particularităţile” situaţiei geopolitice în zona de responsabilitate a flotei şi cu „componenţa, organizarea, amplasarea şi capacitatea de luptă a forţelor navale din ţările membre ale NATO.

Flota Mării Baltice, cu baza în porturile Baltiisk şi Kronstadt, a organizat exerciţii de tir şi în apropiere de Kaliningrad, exclavă rusă la Marea Baltică”.

Rusia, pusă pe jar de extinderea NATO

Decizia Finlandei de a adera la NATO, care a survenit în contextul invadării Ucrainei de către Rusia, a pus pe jar Moscova.

La câteva ore după ce liderii de la Helsinki făcut acest anunț, care reprezintă o schimbare majoră în politica de securitate a țării, Kremlinul a avertizat Finlanda cu măsuri de răspuns, inclusiv tehnico-militare. Rusia a susținut că intenția Finlandei, țară cu care are o graniță terestră de aproximativ 1.340 de kilometri, pune în pericol stabilitatea şi securitatea în nordul Europei.

„Rusia se va vedea obligată să adopte măsuri de răspuns atât tehnico-militare, cât şi de altă natură pentru a contracara ameninţările care au apărut pentru securitatea sa naţională”, a menționat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Ministerul rus de Externe mai susţine că, prin aderarea la NATO şi renunţarea la statutul de ţară nealiniată, Finlanda ar încălca Acordul de Pace de la Paris din 1947 şi Acordul ruso-finlandez din anul 1992.

După decizia Finlandei de a se alătura Alianței Nord-Atlantice, este de așteptat ca și Suedia să facă un anunț similar. Guvernul suedez ar intenționa să trimită cererea de aderare la NATO săptămâna viitoare, relevă Reuters, preluată de Agerpres. Parlamentul suedez va dezbate luni situaţia privind securitatea, iar apoi premierul Magdalena Andersson va convoca o şedinţă de guvern unde va fi luată decizia oficială de înaintarea cererii, conform unor surse citate de cotidianul suedez Expressen.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE