Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Preşedintele croat pune condiții pentru primirea Finlandei și Suediei în NATO

Preşedintele croat, Zoran Milanovici, a afirmat miercuri că îl va instrui pe reprezentantul permanent al Croaţiei la NATO, ambasadorul Mario Nobilo, să voteze împotriva primirii Finlandei şi Suediei în alianţa militară occidentală până nu va fi amendată legea electorală din Bosnia-Herţegovina.

Potrivit lui Milanovici, Croaţia trebuie să susţină condiţionarea aderării Finlandei şi Suediei la NATO de chestiunea egalităţii în alegeri a croaţilor din Bosnia-Herţegovina, informează HINA, preluată de Agerpres.

„Nu este un gest împotriva Finlandei şi Suediei, ci pentru Croaţia”, a insistat el.

Preşedintele croat a mai spus într-o conferinţă de presă că, în opinia sa, croaţii din Bosnia, ca entitate politică, sunt „distruşi” şi că este în interesul Croaţiei să împiedice acest lucru.

El a adăugat că Turcia, care se opune aderării celor două state nordice la Alianţă, arată cum trebuie luptat pentru interesele naţionale şi „cu siguranţă nu va renunţa până nu va obţine ceea ce vrea”, în timp ce Croaţia se comportă exact contrar.

„Putem discuta despre Ucraina, dar nu este o problemă arzătoare pentru noi. Aceasta este”, a insistat el, respingând criticile premierului şi ministrului de Externe în sensul că reputaţia Croaţiei poate avea de suferit cu o asemenea poziţie.

„Sunt gata să-mi asum vina. Am spus că pentru mine croaţii din Bosnia-Herţegovina sunt mai importanţi decât toată graniţa ruso-finlandeză”, a subliniat Milanovici.

Preşedintele croat a îndemnat totodată parlamentul să nu ratifice acordul de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE